czy ktoś z was posiada lub zapoznał się z komiksem x-m;dofp?
jeżeli tak to czy film mocno skupia się na wersji papierowej i czy warto zakupić,bo na multiversum
jest w całkiem przyzwoitej cenie.
Cały główny wątek fabularny jest przedstawiony dość wiernie jednak warto pamiętać, ze różniła się sytuacja postaci (w komiksie szkoła już istnieje, to Kitty jest przeniesiona w czasie nie Logan itp).
No i akurat ten arc jest bardzo krótki.
Ja mogę ..odradzić ;)
Sam komiks jest dość stary- jeżeli znasz np "Dark Phoenix" z Kolekcji Marvela od Hachette to będziesz wiedział o co chodzi. Wtedy te komiksy były strasznie infantylnie i łopatologicznie pisane bo czujesz się faktycznie jakbyś miał czytankę dla dziecka, gdzie wszystko jest mówione i pisane i tłumaczone tak by każdy zrozumiał o co chodzi w danej scenie. Zero jakiejkolwiek kooperacji między kadrem a treścią ( do której nie mam żadnych zastrzeżeń)
Kwestia "starych czasów" i sposobu ówczesnego pisania komiksów jest tutaj największym problemem, ja naprawdę ostro się zmuszałem by doczytać całość przed premierą filmu
znam i mimo łopatologicznego przesłania, uważam,że jest to komiks warty uwagi.
niemniej jakoś mnie nie zachwycił i myslę,że hachette wydało lepsze pozycje,szkoda że deadpool do nas nie zawita..
dzięki za opinie;)
z ciekawości co bys polecił ciekawego?
ale z hachette czy w ogóle coś ciekawego ;)
Ja w zasadzie hachette już nie obserwuje, mam prenumeratę i to co do mnie co miesiąc przyjdzie to biore ;) Mam wszystko od 1 do 31 i z tego mógłbym polecić:
-Zimowego Żołnierza ( tomy 11 i 14)
-Welcome, Home Frank (tom 15- najlepszy IMO Punisher z ręki Gartha Ennisa)
-Daredevil Odrodzony (tom 20)
-Spiderman Moc i odpowiedzialność (25 tom - historia spidey'a zapoczątkowana serią Ultimate spiderman)
-Ultimates(tom 24. czyli Avengers wd Marka Millara)
Jeżeli chcesz cos innego z polskiego rynku /to są spoko dobre komiksy ale bez wybitności, może po za Kick-Ass 1/
- to KickAssy w/w Millara
-Batman Długie Halloween od muchy
-Catwomen: Rzymskie Wakacje (nowość mucha)
-Batman :śmierć Rodziny (Gacek z new DC od S.Snydera)
+ kilka ze starszych tytułów ale do zdobycia przez neta:
-4 jeźdzcy Apokalipsy (rewelacyjne rysunki Bisley'a)
-Opowieści Wojenne tom 1 i 2 ; Drogi Billy ( II wojna oczami Ennisa <3)
-Wolverine Wróg publiczny 1 i 2 (znowu mucha i Mark Millar)
- Lucyfer ( moja ulubiona seria :) narazie mamy 9 tomów Egmontu ale w tym roku wydadzą ostatnie 2)
Jeżeli chodzi o coś angielskiego to kilka perełek, ktore ostatnio czytałem ( do zdobycia np przez multiverum)
- Secret Service (Millar- czekam na film!!)
-Red Son (Millar- superman komunista- perełka)
-Iron Man Noir
-WE3 (Grant Morrison)
Bamtna:Gates of Gotham (IMO najlepszy gacek od Snydera jaki czytałem)
-Venom Circle of Four (to jest nowy Venom, nie Eddie Brock- ale gorąco polecam)
Tak po krótce, narazie tyle jak coś wiecej to wal śmiało :)
dzięki za wyczerpującą wypowiedz!
większość z tego co wymieniłeś mam,a resztą na pewno się zainteresuje.
co byś polecił z europejskiego runku bo też mam sporą kolekcję, ale może mi podpowiesz coś ciekawego:)
Samego Days of Future Past?
To zależy od tego jaką cenę znajdziesz, bo trzeba pamiętać, że cała historia to tylko 2 zeszyty. Jeśli możesz dostać w dobrej cenie to warto choćby dla okładki z listem gończym ;)
Tak jak FvJ zauważył, starsze komiksy zwykle mają dość irytujący sposób narracji, co wielu odrzuca (choćby i mnie). Także od tego uzależniałbym decyzję.
Co do poleceń warto poczekać i dowiedzieć się czy Hatchette przedłuży kolekcję tak jak choćby w UK przedłużono (o kolejne 60 tomów z najstarszymi i najnowszymi historiami), bo jest to znacznie korzystniejsza cena.
A tak z mutantów to klasycznie House of M, Decimation, Messiah Complex, Messiah War, Second Coming. Generalnie rzecz biorąc najlepiej albo zebrać się za czytanie całymi seriami (dobieranymi według ulubionych autorów, rysowników, tudzież postaci), albo zbiera tomy z najważniejszymi historiami.