PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214307}

X-Men Geneza: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine
2009
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176751
4,4 43 krytyków
X-Men Geneza: Wolverine
powrót do forum filmu X-Men Geneza: Wolverine

Czas akcji

ocenił(a) film na 8

jak myślicie, jakie są to lata? bo przecież, skoro według większości źródeł jest to prequel pierwszej trylogii, to umieszczenie tutaj Gambita jest trochę nie na miejscu. w końcu w komiksie jednym z głównych paringów jest Rogue x Gambit, a tutaj mamy kompletnie złe rozmieszczenie czasowe. niby jest kilkunastoletni Cyklop (on też byłby dużo starszy w takim razie w trylogii), ale dzieje się to dużo wcześniej niż akcja z trylogii, więc załóżmy że Rogue miałaby tutaj z, może, 15 lat, a Gambit ma ponad 25 . z tego co wiem, nie było między nimi takiej odskoczni czasowej. Mam co do spójności czasowej ogromne wątpliwości. mógłby ktoś sprostować/ rozwiać moje wątpliwości?

ocenił(a) film na 7
Baioretta

ja również się zastanawiam jestem świeżo po obejrzeniu filmu i sama jestem ciekawa w jakich latach toczy się akcja. Myślę że to lata albo 80 albo 90 ale nie jestem pewna.

ocenił(a) film na 8
mrowka1504

no właśnie. jeżeli to dzieje się w latach 80 lub na początku 90, to nie jest to spójne z komiksem. gdyż, tak jak wcześniej wspomniałam, Rogue i Gambit są parą w komiksie. W genezie, Gambit ma te swoje dwadzieścia pare lat, a wiadomo że geneza dzieje się kilka lat przed trylogią, i przyjmując że pierwsza część trylogii dzieje się w latach, w których była kręcona (możemy tak założyć gdyż reżyser nie zastosował zabiegów wskazujących na to że mamy do czynienia z latami wcześniejszymi bądź późniejszymi) to związek Rudej i Gambita byłby trochę niedorzeczny. ona mogłaby miec w genezie lat tyle co Scott, czyli 16/ 17 (nie jestem pewna, jak ktoś wie to proszę mnie poprawić) a Gambit na oko 25. niby nie jakaś wielka różnica, ale skoro film bazuje na komiksie to wiek bohaterów powinien się zgadzać. chyba że geneza nie jest prequelem trylogii. niech ktoś sprostuje mój tok myślenia jeśli popełniłam gdzies większy błąd.

ocenił(a) film na 7
mrowka1504

Nie czytałam komiksu, ale nurtuje mnie to samo pytanie.

SPOILER
Niby ludzie ubierają się jak w latach 70 (dzwony, prostowane włosy, spiczaste kołnierzyki). W scenie na ringu, kiedy Fred nokautuje swojego sparingpartnera, ten uderza w plakat, który informuje, że 20tego czerwca odbędzie się "Special Exibition (i dalej nie widać)". Zakładam, że chodzi o walkę.
Jedyna walka Raya Pereza w Las Vegas odbyła się 29 maja 1962 roku. To zdecydowanie za wcześnie. Jeśli posiłkować się filmem "X-men Pierwsza Klasa", to profesor Xavier miał jeszcze w tym okresie władzę w nogach, ale nie miał jeszcze własnej szkoły. Załóżmy, że to stara informacja - zostawili ją na pamiątkę.
Za ringiem wisi plakat z podobizną Raya Pereza obok Troya Watersa. Ten drugi jedyną walkę w Las Vegas stoczył 29 stycznia 1994 roku. Jeśli akcja dzieje się tak późno, skąd te głupie stroje?

ocenił(a) film na 7
Baioretta

akcje filmu prawdopodobnie 3eba osadzić na początku lat 90tych. mój wniosek choć nie do końca poparty faktami wyciągam z filmu gdzie pokazali samochody hummer - które zaczęli produkować na początku lat 90.
początek filmu lata ok 1840
później wojny - secesyjna , I WŚ , II WŚ i Wietnam
Wietnam kończy się w 75 - kilka lat w organizacji gen Strykera w poszukiwaniu meteorytu ,później 6 lat w kanadzie - możne i wyjdzie przełom lat 80/90
mogę się mylić :-)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
marcin1488

Dziękuję za sprostowanie :) W sumie powiedzmy, że ta teoria jest słuszna, ale nadal mam wątpliwości co do niektórych fragmentów.
Również pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 7
Baioretta

Wątpliwości jest wiele. Ja mialem kilka związanych z chronologia.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Baioretta

Geneza dzieje się w latach 80tych ( pomijając wstęp )

ocenił(a) film na 3
Baioretta

Prawidłowa kolejność:
1)X-Men Pierwsza Klasa ( rzecz dzieje się w latach 60tych)
2) i 7) to X-Men: Days of Future Past (kontynuacja Pierwszej klasy i zarazem Ostatniego bastionu / film rozgrywa się w dwóch płaszczyznach czasowych),
3)X-Men Geneza wolverin
4)X-Men
5)X-Men 2
6)X-Men Ostatni Bastion
7) i 2) X-Men: Days of Future Past (aktorzy z Pierwszej klasy i ich starsi koledzy z X-menów ,w młodszych i starszych rolach swoich postaci),
8) Wolverine to film poświęcony w końcu Loganowi i jego przeżyciom w Japonii, ponoć dzieje sie po Ostatnim Bastionie, więc też może się rozgrywać przed Days of Future Past

Trochę po pokręcone, pełną świadomość będziemy mieli po X-Men: Days of Future Past

ocenił(a) film na 4
Flinston1987

Taa, ale jedna rzecz się nie zgadza. W pierwszym filmie wyraźnie widać, że Wolverine i Szablozęby się nie znają, podczas gdy w tym filmie najpierw byli przyjaciółmi a potem zaciekłymi wrogami(zresztą, jak to miało miejsce w komiksie). Coś mi się wydaje, że Singer zwyczajnie wtopił ryzykując aż tak radykalną zmianę w ich relacjach;p

ocenił(a) film na 3
GandalfCzarny666

Co masz na myśli pisząc ' w pierwszym filmie ' ?
Bo nie jestem pewien i nie chcę walnąć jakiejś gafy:P

ocenił(a) film na 4
Flinston1987

W pierwszym filmie Singera z 2000;p

GandalfCzarny666

Wolverine stracił pamięć, więc mógł go nie pamiętać. Pytanie dlaczego Sabretooth nie pamiętał Wolverina ;D

ocenił(a) film na 3
tokyo 666

To fakt Szablozęby przecież znał cały czas Wolverine'a ( przynajmniej w komixach i kreskówce ), więc w filmie jest to lekko zastanawiające, ale być może zostało to celowo zmienione, by nie kopiować dosłownie komixu.

ocenił(a) film na 8
Flinston1987

co do zmiany z Sabretoothem to sprawa jest dość błaha, X1 powstawał kiedy filmy superhero nie były popularne, dość ryzykowny i takie tam z tego co pamiętam. Nawet jak myślano o kolejnych to nie były one w planach w czasie produkcji, więc po prostu nie zastanawiano się aż tak dogłębnie nad drugoplanową postacią. a przynajmniej taka jest moja teoria

a co do kolejności to zamieniłabym miejscami drugi film o loganie i DoFP, bo scena po napisach sugeruje trochę chronologię (trochę nawet bardzo ;p)

ocenił(a) film na 3
Hybryda_

Jesteś w błędzie, ponieważ w scenie po napisach końcowych w ' Ostatnim Bastionie ' zasugerowano, że Profesor X nie zginął a przeniósł się do innego ciała. A w filmach ' X-Men ' postać Wolverina ma pazury ma z adamantu, zamiast z kości, a te zostały zniszczone ( chodzi Mi o pazury z adamantu ) przez mechanicznego samuraja podczas walki z Loganem w filmie ' Wolverine ' .

ocenił(a) film na 8
Flinston1987

wolverine dzieję się 100% pomiędzy X3 a DotFP. Nowy Wolverine jest bezpośrednią kontynuacją X3. a po wolviaku jest DotFP

co za sens byłby dawanie dodatkowej sceny po napisach, która wyraźnie dzieje się po wydarzeniach z filmu i mówi o tym, jak to profesor magicznie znowu w swoim ciele (chociaż ja obstawiam, że on manipuluje umysłami wszystkich co go widzą by wyglądaj jak wygląda, w komiksach przez pewien czas tak ukryta była jego szkoła) wraz z magneto przychodzą po logana na lotnisku

ocenił(a) film na 3
Hybryda_

Nowy ' Wolverin ' z 2013 roku jest OSOBNĄ OPOWIEŚCIĄ tylko o Loganie !!!
I nie ma nic wspólnego z filmami z serii ' X-Men ' .
To, że dzieje się po wydarzeniach z ' X-Men: Ostatni Bastion ' i że są w nim postacie z Marvela nie oznacza, że łączy go to z serią ' X-Men ' .
Mówił o tym sam reżyser James Mangold.
Ma powstać jeszcze kontynuacja ' Wolverina ' i ona także ma być OSOBNĄ OPOWIEŚCIĄ, nie wiążącą się bezpośrednio z filmami ' X-Men ' przynajmniej taki jest zamysł twórców .
Poczytaj wypowiedzi i artykuły na na ten temat, to się dowiesz.
A i jeszcze ' X-Men: Apocalypse ' , którego akcja będzie osadzona w latach 80-tych. Info z wywiadu przeprowadzonego z Singerem.