PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=423947}

Złe spojrzenia

Nothing Is Private
2007
6,5 2,4 tys. ocen
6,5 10 1 2449
Złe spojrzenia
powrót do forum filmu Złe spojrzenia

pedofilia. Sąsiad pedofilem nie był, bo Jasira miała 13 lat.
A co do głównego wątku. Jasira była po prostu zwykłą, nastoletnią ladacznicą. To, że nie jest sie pełnoletnim w żadnym przypadku nie tłumaczy dawania dupy na lewo i prawo.

berni_

Możesz mieć swoje zdanie, ale zgodnie z prawem, jest to czyn karalny. Bez względu na zachowania dziecka, to dorosły zawsze ponosi odpowiedzialność za kontakty z nieletnimi.

ocenił(a) film na 6
duzami

Zgodnie z prawem na świecie wiek przyzwolenia jest różny i są kraje gdzie jest to 12 lat. Zgadzam się, że dorosły powinien ponosić taką odpowiedzialność. Ale nie oznacza to, że jest pedofilem. I nie oznacza to również, że nie ma 13-letnich dziwek.

berni_

Jakoś mam takie "szczęście", że zawsze wdeptuję w ten temat. Nie wiem, czy ja go przyciągam, czy on mnie, ale toczę już kolejną dyskusję na tym portalu dotyczącą pedofilii, czyjejś winy, kary, prawodawstwa z tym związanego, i... nic, albo niewiele z tego wynika. Jestem tym już trochę zmęczona, jednak z drugiej strony to ja podjęłam założony przez Ciebie temat, więc mogę mieć pretensję tylko do siebie samej. /To taki wtręt osobisty/. Wracając do meritum, trzymam się tu twardo prawodawstwa polskiego i amerykańskiego. Tam i tu jest to kryminał, o czym przekonał się namacalnie Roman Polański. Podkreślam jeszcze raz, że masz najsłuszniejsze prawo do własnej oceny faktów przedstawionych w omawianym filmie, i dodam, że dziewczyna rzeczywiście wcześnie poczuła "wolę bożą", jednak jak to ktoś pięknie napisał w sąsiednim temacie, "to do dorosłego należało w odpowiednim momencie wykopanie jej z łóżka". Znając jednak realia jakie towarzyszą tego typu dyskusjom, mam wrażenie, że za nic, przenigdy nie zmienisz zdania, prawda? Powiem jeszcze coś, być może niepopularnego, że zaprzeczaniem zaistnieinia pedofilii w podobnych okolicznościach "zajmują się" w zdecydowanej większości właśnie mężczyźni, ciekawe dlaczego? Ba, nawet przerzucają się faktami, przepisami prawnymi, i na koniec własnymi poglądami na w/w. Mimo wszystko pozdrawiam i nareszcie kończę :-)

ocenił(a) film na 6
duzami

Nie muszę zmieniać zdania, ponieważ mam takie samo jak Ty. Napisałem cyt."Zgadzam się, że dorosły powinien ponosić taką odpowiedzialność.". Chyba się nie zrozumieliśmy do końca. Chodziło mi o klasyfikację pedofilii i o ten konkretny przypadek.
Również pozdrawiam ;)

berni_

"Pedofilia - popęd seksualny skierowany do dzieci w okresie przed pokwitaniem, lub we wczesnym jego stadium".
Sąsiad to tzw. "sprawca regresyjny", czyli, że "przydarzył "mu się być może jednorazowy epizod, przy występujących tzw. "okolicznościach sprzyjających" /prowokacyjne zachowanie "nastoletniej ladacznicy"/
Ta odmiana pedofili to efebofilia, gdzie obiektem porządania jest osoba w wieku dojrzewania.
Tak wiem, są kraje z wiekiem zaporowym 12 lat, gdzie liczą się odczucia dziecka, a nie wiek amatora kwaśnych jabłek. Może tak być nawet w przypadku jeszcze młodszych dzieci. Gdyby więc cała sytuacja zaistniała w Holandii, nie byłoby sprawcy, ani ofiary. Czy to coś zmienia? Dla mnie pedofil to pedofil i ocena tego jest jednoznaczna.

ocenił(a) film na 6
duzami

Dla Ciebie pedofil to pedofil i nieważne,że ktoś, gdzieś na świecie ma prawo myśleć inaczej. Na całym świecie ma być po Twojemu i kropka.
Dla mnie to nie jest jednoznaczne. Istnieją jeszcze inne kolory niż tylko biel i czerń. I dla mnie zmienia to wiele.

berni_

.W tym przypadku jestem nierformowalna. Zresztą, nie ja wymyśliłam to pojęcie i przystosowane do takiego spososobu pojmowania moralności prawo. To że na świecie zdarzają się różne rzeczy, nie znaczy bezgranicznego przyzwolenia i powielania. Daję zgode na różne inne kolory, ale nie tam, gdzie w gre wchodzi ewidente zło. Zarzucasz mi zdaje się nietolerancję, a gdzie ona u Ciebie? Uwarunkowania kulturowe przypisuja takim związkom cechy patologii /stąd poglad, że to nienormalne/, czy tak zupełnie bez powodu? "Tam kończy się moja wolność, gdzie zaczyna niewola sąsiada".

ocenił(a) film na 6
duzami

Nie Ty będziesz decydować o tym jak ma być np. w Holandii. I całe szczęście.

berni_

Jasne, bo to już byłby totalitaryzm, co nie daj Bóg.

ocenił(a) film na 7
berni_

Uwielbiam osoby wykazujące się "poszerzoną tolerancją", szkoda tylko, że śmierdzi ona na kilometr zobojętnieniem i empatią na pewne zachowania. Czy ciężką sytuację kobiet na bliskim wschodzie też nazwiesz niejednoznaczną? Gwałty, okaleczanie, oszpecanie i skazywanie na śmierć za przewinienia tak surrealistyczne, że nie mam odwagi ich tu przytoczyć są dla ciebie odcieniami szarości? Barbarzyńskie zachowania otulone jedwabną szatą "kultury i tradycji" to w dalszym ciągu tylko barbarzyńskie zachowania. Nie dorabiajmy im kulturowej ideologii, powołując się na ustanowione w danym regionie "prawo", gdyż jest ono spisane ludzką ręką, a ta jest niedoskonała jak jasna cholera;)

ocenił(a) film na 6
senskomiksu

Ja bym bardzo jednak prosił o przytoczenie mi tych przewinień po których ktoś jest okaleczany lub zabijany. Wkraczamy we wymiar i aspekty prawne, a tu są różne światopoglądy. Za kradzież odcięcie rąk, a za zabójstwa, gwałty i zdrady śmierć jest adekwatną karą, która powinna być również wymierzana i u Nas.

ocenił(a) film na 7
berni_

Poczytaj sobie na temat sytuacji kobiet na bliskim wschodzie, opisanych przykładów barbarzyńskiego traktowania masz w sieci, aż nad to. Nie mówię tutaj o aspektach prawnych i prawie w sensie, który przytoczyłeś, to nie ma tutaj nic do rzeczy. Skoro chcesz podejmować tak istotne i ciężkie tematy wymagam od ciebie choćby odrobiny pomyślunku. Dlatego odsyłam cię "nieśmiertelnym" - Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - i zachęcam do wyciągnięcia wniosków.

ocenił(a) film na 6
senskomiksu

Tak jak myślałem, "moje zdanie jest najważniejsze, bo jest tylko moje i tak ma być". Powodzenia.

berni_

Polański to pedofil.Potwierdzone info

ocenił(a) film na 6
RAB

?

berni_

dymał analnie 13 latkę.

ocenił(a) film na 6
RAB

Byłeś tam i widziałeś? No i jaki to ma związek ze sprawą?

berni_

taki że jest pedofilem.

ocenił(a) film na 6
RAB

Zgłoś się do lekarza jeżeli masz jakiś problem ze sobą. Żegnam.

berni_

Ja nie mam żadnego problemu. Nie wiem po co ta marna sugestia. Stwierdziłem jedynie fakt. Polański to pedofil i zboczeniec. chyba że normalne jest dla ciebie takie zachowanie.ale wtedy ty powinienieś zgłosić się do lekarza, nie ja ;)

ocenił(a) film na 6
RAB

Człowieku czy Ty jesteś normalny w ogóle? Wtrącasz się ni stąd ni zowąd w czyjąś rozmowę wpisując W OGÓLE NIE NA TEMAT "Polański to pedofil.Potwierdzone info". I czego oczekujesz? Mam Ci poklaskać? Pocieszyć? Pogłaskać? Kolegów szukasz? Równie dobrze mogę napisać "RAB to pedofil.Potwierdzone info". I co z tego wynika? Zupełnie nic! Więc czep się lepiej tramwaju jak nie masz czego lub kogo.

berni_

tyle że rab to pedofill to kłamstwo. Polański nim jest.Był skazany, tchórz uciekał a hipokrytyczne kółko adoracji go broniło. Była gadka o pedofilach to napisałem o pedofilu, zbytnio z tematu nie zszedłem.

berni_

Każdy wartościowy, myślący, dorosły człowiek w takiej sytuacji powinien gówniarze sprać tyłek, bez dyskusji. Co do winy dziecka...twierdzić, że dziecko jest winne jest dopiero idiotyczne. To, że dziecko ma cycki i przeżywa swoje pierwsze orgazmy nie znaczy, że odpowiada za swoją seksualność, jest ona jak każda inna sfera którą to dorośli są odpowiedzialni kształtować i edukować. Jeśli w którymś momencie zawiedli, efekty mogą być podobne jak u bohaterki a wykorzystywanie takich okoliczności jest po prostu patologią.

ocenił(a) film na 6
Iziss80

To że ktoś jest niepełnoletni nie zwalnia go od myślenia i odpowiedzialności za swoje czyny. Niepełnoletni są również karani jak dorośli. Dziecko, to chodzi do przedszkola. A wiek przyzwolenia jest tym, że odpowiada za swoją seksualność. W Polsce np. jest to 15 lat. Patologią jest ktoś taki, kto tego nie rozumie.

berni_

Piszemy o 13 a nie 15. Nie bez powodu ustalono taką granicę.

ocenił(a) film na 6
Iziss80

To też napisałem, że np. w Polsce. Polecam zapoznać się z wiekiem przyzwolenia na świecie --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiek_przyzwolenia . A jeżeli nadal nie dociera że w niektórych rejonach/krajach świata jest wiek nawet niższy niż w tym filmie, to już nic nie pomoże. Pozostaje się wtedy leczyć na nogi.

berni_

No cóż na szczęście wielu prawdziwych mężczyzn, panuje nad swoim popędem i jeśli nawet fantazjuje na temat 13latki to ma w sobie na tyle rozumu i honoru, że nie wprowadza swoich fantazji w życie i nie wykorzystuje niedojrzałego psychicznie w tym wieku dziecka. To "coś" nazywa się odpowiedzialność za drugiego człowieka w tym wypadku, jeszcze dziecka z prawdopodobnie wypaczoną psychiką. Takie zachowanie to konsekwencja wcześniejszych doświadczeń, może brak autorytetu i prawidłowego wzorca. Wykorzystanie takiej osoby jest patologią w czystej postaci. Polecam maznąć nieco na temat ludzkiej psychiki i dojrzewania emocjonalnego, psychicznego bo obarczanie winą takiej osoby jak bohaterka jest po-prostu żenujące....

ocenił(a) film na 6
Iziss80

Ani w jednym moim poście nie ma stwierdzenia, które obarczałoby pełną winą taką osobę jak bohaterka tego filmu. Żenujące, to jest to, że ludzie tacy jak Ty nie rozumieją prostych aspektów prawnych i psychologicznych, a jeszcze będą pouczać psychologa o ludzkiej psychice.

berni_

Taki z Ciebie psycholog jak ze mnie astronom:)))To tyle na ten temat..żegnam:)

ocenił(a) film na 6
Iziss80

Nie Ty mi dawałaś dyplom i nie Ty będziesz go kwestionować. Żegnam.

berni_

A na Madagaskarze wiek przyzwolenia 21 lat... Myślę, że mogą mieć ta,m poważny problem z pedofilią, szczególnie wśród studentów :)

berni_

Co z tego, że to nie pedofilia? Jak dorosły facet leci na nastolatkę, zwłaszcza dopiero wkraczającą w nastoletni wiek, to za normalny nie jest.

ocenił(a) film na 6
fune

A to Ty ustalasz co jest normalne a co nie?

berni_

On nie, ja nie, ty nie ustalasz. Po prostu to nie jest normalne.

ocenił(a) film na 6
RAB

Po prostu nie jest normalne, bo tak twierdzisz? No proszę, ile to złych państw na świecie. Państw nienormalnych.

berni_

Czytaj ze zrozumieniem. Nie jest normalne bo ja tak twierdzę? Napisałem tak?

A Państw nienormalnych jest kilka na świecie, tylko ignorant może być tym zdziwiony .

ocenił(a) film na 6
RAB

A kim że Ty jesteś że śmiesz nazywać jakieś państwa nienormalnymi? Nie Twój czubek nosa o tym decyduje. Na szczęście.

berni_

Na szczęście siła boska robi to za mnie.

ocenił(a) film na 6
RAB

Siła boska? A któż to jest ten Bosek?

berni_

A ty co tak bronisz pociągu ludzkosci do dzieci? Pewnie masz ponad 20 a pukasz 12 latkę :D

ocenił(a) film na 6
RAB

A w którym miejscu i którymi słowami "bronię"?
Pukać, to się mogę co najwyżej w czoło.

berni_

Przeczytaj swoje posty, obrońco pedofilii;)

ocenił(a) film na 6
RAB

Raczej Ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Tego uczą już w szkole podstawowej.
Jestem za karą śmierci wobec pedofilii, więc widać jak na dłoni że Ciebie nic w tej szkole nie nauczyli.

berni_

Dla ciebie Polański nie jest pedofilem;> Sorki ale jest.

ocenił(a) film na 6
RAB

Po pierwsze - byłeś wykorzystany przez Niego czy robiłeś jako prześcieradło?
Po drugie - patrz pierwszy wpis w wątku lub przeczytaj CHOCIAŻ definicję słowa pedofilia ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Pedofilia#Poj.C4.99cie_dziecka ).
Jeżeli już nawet ta młódka lekkich obyczajów została wykorzystana bez Jej przyzwolenia (w co wątpię), to nie była to pedofilia. I więcej na ten temat nie mam zamiaru odpowiadać komuś, kto uważa się za mądrzejszego od wybitnych doktorów nauk.

berni_

nie pedofilia bo granica niby 13 lat :D obrońca pedofilii się znalazł bo na wiki sobie przeczytał;) Może masz ciągoty do 13 latek dlatego tak z pasją uważasz ze wsadzanie penisa 13 latce w dupę jest normalne;)

Pokaż mi tych wybitnych doktorów nauk bo wybitni doktorzy twierdzą że banany muszą mieć określony kąt , bo inaczej są niedobre ;)

berni_

Do udzielonej już odpowiedzi dodam tylko, że jeżeli dorosły mężczyzna nie potrafi stworzyć emocjonalnego i seksualnego związku z dorosła kobietą, a w zamian woli zwrócić się w stronę dziecka (nastolatka to nadal dziecko, co do trzynastolatki to w ogóle nie ma o czym mówić), bo bardziej go podnieca czy po prostu tak mu łatwiej, to powinien zgłosić się po pomoc do psychologa/seksuologa. Jeżeli nie jesteś zwykłym trollem to też polecam taką wizytę.

berni_

przejrzałam SZcerze mówiąc pobieżnie Twoje wypowiedzi i możesz się nad tym zastanowić.... lub nie. Jestem świeżo po obejrzeniu i trafiłam na Twoją opinię przeypadkowo ale przykuła mnie siła z jaką trzymasz się swojego zdania.
Nie chcę moralizować....... może to już przypadłość ludzi w moim wieku:). Nie mam 13 lat od jakiegoś czasu:) ale wiem jedno nastolatka ocnia rzeczywistość bardzo fragmentarycznie i tylko pod katem własnych doświadczeń, a wiadomo że dziecko nie ma ich wiele. Seksualność to obszar który dopiero poznaje i bardzo źle gdy nie poznaje go z rówieśnikiem tylko z dorosłymi. I rówieśnik potrafi skrzywdzić ale krzywda od dorosłego jest tym wieksza że już dorosłego nie tak łatwo jest usprawiedliwic wiekiem, to on powinien być tu stroną mądrzejszą która powie STOP!!!! Od czego się to wszystko zaczeło???? Bardzo niewinnie - poskarżyła się ojczymowi że ją przezywają przez jej owłosienie intymne. A on........ postanowił jej pomóc!!!!!!!!!! Doskonale wiedział że robi źle bo przekonał ją że nie należy tego mówić matce. A później........ to już rozbudzona seksualność. Niestety- płeć nie ma tuznaczenia. Nawet kilkuletnie dziecko może się onanizować gdy odkryje swoją seksualność- i rodzice mają z tym ogromny problem bo nie wiedzą co zrobić by dziecko tego nie robiło. I co czy dziecko jest złe??????? Rolą dorosłego jest pozwolić byc dziecku dzieckiem. Przestępostwem jest nakłaniać do czynności seksualnych,przestepstwem jest tłumaczenie "ona tego chciała".
Tak więc przede wszystkim nie uważam że była ona dziwką tylko dzieckiem któremu dorośli zrobili wielką krzywdę i będzie to już jej piętno na całe życie. Może się jakoś pozbiera i będzie umiała tworzyć relacje z ludxmi, a moze wyladuje na ulicy jako prostytutka. Może wchodzić w toksyczne związki, może zacząć ćpać- wszystko z niemożności poradzenia sobie z bezsilnością, poczucia własnej bezwartościowości, nienawiści do siebie i chęci ukarania siebie.
Seks to przecież także sposób na odreagowanie problemów. Poznała seks i lubi seks ze swoim chłopakiem. Może dobre relacje z ludźmi ją "wyleczą" a może dobyzr nie będą jej w stanie pomóc albo na swojej drodze spotka więcej złych niż tych dobrych którzy ją nadal będą wykorzystywać? Film jest raczej mało naiwny więc obstaje przy tym ostatnim.. takie teź jest i życie. Ale jest mądrą dziwczyną, więc według mnie nałoży maskę że "everything is really ok" and "beautiful smile" i będzie prowadzić życie na pozór normalne ale wewnątrz będą nią targały konflikty, nienawiść do siebie i ludzi, frustracja. A ludzie będą widzieć tylko pewne aspekty jej życia ale jak to ludzie będą wiedzieli o niej najlepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!