PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109907}

Zło

Ondskan
2003
7,7 51 tys. ocen
7,7 10 1 51460
7,3 12 krytyków
Zło
powrót do forum filmu Zło

zastanawiam się ile osób zdaje sobie sprawę, że został napisany na podstawie książki Jana Guillou "Zło" ... xD

ocenił(a) film na 8
syskaa

i to książki przynajmniej po części autobiograficznej ;]

ocenił(a) film na 10
Martinezzz

A niektórzy wiedza i posiadają tę książkę ;P... szkoda, że w Polsce wyszła tak późno w Polsce, bo w porównaniu do daty wydania w Szwecji, to stosunkowo niedawno. Początek książki mnie przeraził ale i wciągnął.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Martinezzz

Właśnie. Gdzieś słyszałam, że to prawdziwe przeżycia Guillou, czy to prawda?

Gosia43

Pierwszy widzialem film, ktory moim zdaniem jest swietny, ale ksiazka jest jeszcze lepsza.

Gosia43

Tzn. to wszystko jest luźno oparte na jego wspomnieniach. W każdym razie ceni się chłopak ;]

syskaa

A ja zdaje sobię sprawę, bo mam z napisami i na samym początku pisze:)

ocenił(a) film na 8
syskaa

film jest bardzo dobry ale niestety nie ma porównania co do książki. Ksiązka jest nie do opisania. Po prostu brak słów. Cała opisuje działanie strachu, jak sie rodzi w naszych głowach. Coś niesamowitego. Lepiej najpierw obejrzeć film, bojeśli czytaliście wcześniej książkę wyda wam się bardzo słaby...

syskaa

film zostal nakrecony na podstawie ksiazki autobiograficznej Jana Guillou.
jago matka jest szwedka a ojciec francuzem. wlasnie opracowujemy temat o nim (Janie Guillou) i film jest jedna z pozycji w temacie. wkrotce zamierzam usiasc do oryginalnego wydania ksiazki w j.szwedzkim i porownac z polskim tlumaczeniem.