Wspaniały film. Właśnie szukam ksiązki na necie :P aa i bardzo mi przypominał film "Fabryka zła"
Film naprawdę wart uwagi i poświęconego czasu. Historia Eryka bardzo wciąga i śledzimy jego losy, tak jakbyśmy sami znajdowali się w wirze wszystkich wydarzeń. Faktycznie może scenariusz nie jest najwyższych lotów, ale gra aktorska oraz cały splot wydarzeń i przeobrażenia głównego bohatera na pewno ten fakt rekompensują. W nawiązaniu do postów a propos propagandy komunistycznej, to tak naprawde zwróciłem na to uwagę po projekcji filmu. Musze powiedzieć, że oglądają film nawet przez chwilę nie pomyślałem w tych kategoriach, bo na pewno głównym założeniem reżysera nie było szafowanie polityką, a ukazanie zupełnie innych aspektów zycia: wychowanie, przyjaźń, dyscyplina, czy metamorfoza człowieka. Jeśli aspekt zastraszania można uznać za symptom tylko i wyłącznie komunizmu, to chyba ktoś jest z rozumem na bakier. POza tym - jeśli ktoś lubi filmy o ludziach, ich problemach, to na pewno tym filmem nie będzie zawiedziony. Gorąco polecam - ludziom, którzy oglądają filmy nie dla wyszukiwania mankamentów i niuansów , a dla samej przyjemności oglądania i spędzania miło czasu.