film bardzo mi się podobał, bardzo fajny i przyjemny do obejrzenia, a końcówka wzruszająca. BARDZO DOBRE KINO.
tylko muszę powiedzieć, że przyjemność z filmu zepsuli mi ludzie na sali, bo jakie dwie dziewczynki cały film się śmiały, a jedna ciągle pytała drugą co to są te znaczki na flagach, kto to jest Fuhrer, po co oni to palą i ta druga jej cały film tłumaczyła, śmiały się i szeleściły popkornem cały film. nie powinno się takich do kina wpuszczać!!!!
Ciepły, wzruszający film.. w doskonałej obsadzie, znakomite role Sophie Nelisse,G. Rusha i Emily Watson! Wszystko pokazane z ciekawej perspektywy, bowiem narratorem jest śmierć, nie jest ona przerażająca, wprost przeciwnie stwierdza,że to "ona/on jest prześladowany przez ludzi.." Do tego dobrze zrobiona muzyka- całość tworzy klimat nieco magiczny i sprawia,że widz "zatapia się " w całej historii,Ciekawe są też postaci, i ich przemiana ,,ale o tym już cicho sza..sami się przekonajcie:) Mnie tej film ujął i znalazł się wśród grona moich ulubionych, no ale jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje, dlatego polecam samemu się przekonać:)
Właśnie wróciłam pomimo że w książce jestem dosłownie zakochana , to na filmie nie zawiodłam się oczywiście szkoda brakujących wątków i postaci ale wtedy film by musiał trwać ponad 3h . Twórcy naprawdę poradzili sobie z tematem gratulacje dla aktorów zwłaszcza tych dziecięcych .