Złodziejka książek

The Book Thief
2013
7,5 78 tys. ocen
7,5 10 1 78115
5,3 15 krytyków
Złodziejka książek
powrót do forum filmu Złodziejka książek

Książka

ocenił(a) film na 10

Jedna z moich ulubionych chociaż wciąga dopiero po rozpoczęciu wątku z Maxem a kiedy się kończy chce się więcej. Jeśli chodzi o filmy zawsze oglądałam wszystkie ekranizacje książek, które czytałam, ale Złodziejka była zbyt dobra, prawdziwa, przekonująca po prostu piękna żebym zaryzykowała obejrzeniem filmu, który być może by mi się nie spodobał ( obsada niestety odbiega od moich wyobrażeń) i przypłaciłabym to depresją.

ocenił(a) film na 10
Blake_filmweb

Uwaga, uwaga właśnie skończyłam oglądać film. Kiedy zobaczyłam co napisałam wyżej pomyślałam jak dużo bym straciła nie oglądając tego filmu. Właściwie nie wiem co się stało, że zechciałam jednak go obejrzeć. Obsada naprawdę odbiegała od moich wyobrażeń, chwilę przed rozpoczęciem zastanawiałam się czy dobrze robię, ale nie żałuję. Wiem, że moja ocena już bardziej subiektywna nie mogła być, ale z książką jestem strasznie związana, kiedy ją czytałam miałam poczucie jakby dane mi było poznać historię, o której nikt nie może się dowiedzieć ( tak wiem nie jest oparta na faktach jednak mnie urzekła). I choć zarówno w książce jak i w ekranizacji niemiecka ludność jest pokazana w bardzo pozytywnym świetle co jest coraz częstym motywem filmów nie zrażam się. Wiem jak strasznym okrucieństwem wykazali się Niemcy podczas II wojny światowej, ale nie zapominajmy, że byli też ludzie, którzy narażali własne życie aby postępować zgodnie ze swoim sumieniem i wśród nieludzkich czynów pozostać Ludźmi. Film, mimo że niemal wszystko odbiegało od moich wyobrażeń, znowu na ponad 2 godziny weszłam do świata, w którym się zakochałam, bardzo zmienionego, ale odkrytego przeze mnie na nowo. Nélisse i Liersch nie wspominając o innych wykazali się wielkimi umiejętnościami aktorskimi, ale co najważniejsze prawdą. Nigdy nie wierzyłam, że 13-letni aktorzy to dobry pomysł w ekranizacji tak pięknej książki i, że coś co nie jest zgodne z moimi wyobrażeniami o czymś może okazać się tak dobre. Teraz wierzę, ale nie polecam oglądania filmu bez zapoznania się z książką. Lepiej najpierw odkryć coś po swojemu niż dać się komuś wkraść do historii, którą sami możemy wspaniale wyreżyserować.

Blake_filmweb

https://www.youtube.com/watch?v=y2QHZ6BCVRw