PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10031616}

Złowrogi

Nefarious
2023
6,5 6,6 tys. ocen
6,5 10 1 6572
5,0 7 krytyków
Złowrogi
powrót do forum filmu Złowrogi

Gra aktorska na wysokim poziomie, sam pomysl ciekawy, poruszone wątki eutanazji, aborcji, kary smierci, tendencyjne i propagandowe. Historia stworzenia, pochodzenia czlowieka, diabla, motyw nieba i piekla, niestety oklepany. Nie odnalazlam w tym wszystkim głębi, zadnych nowych argumentow, nie poruszylo to mojej duszy :/ jedyne co, to było mi szkoda opetanego Jamesa, ktory zostal skazany za zbrodnie, do ktorych jak bylo widac zostal zmuszony przez demona.

ocenił(a) film na 10
madeleine_eng

Co to znaczy "tendencyjne i propagandowe"? xD Oglądałaś film traktujący o religii, konkretnie Chrześcijańskiej, która ma stosunkowo proste doktryny (jeżeli ich nie znasz to możesz je poznać w ciągu 10 minut). Sądziłaś, że mordowanie nienarodzonych dzieci, eutanazja, niewolnictwo czy kara śmierci zostanie przedstawione jako najlepsze zdobycze ludzkiego rozwoju jak w większości obecnych mediów i popkultury? xD

Abstrahując od religii, wyznania itd. takie podejście jest co najmniej naiwne.

ocenił(a) film na 5
gutek458

No coz, mam wysokie i niestandardowe oczekiwania w stosunku do kina. Banaly mnie nie interesują;)

ocenił(a) film na 9
madeleine_eng

"Nie odnalazlam w tym wszystkim głębi, zadnych nowych argumentow, nie poruszylo to mojej duszy"

ocenił(a) film na 9
madeleine_eng

"Nie odnalazlam w tym wszystkim głębi, zadnych nowych argumentow, nie poruszylo to mojej duszy"

i

"jedyne co, to było mi szkoda opetanego Jamesa, ktory zostal skazany za zbrodnie, do ktorych jak bylo widac zostal zmuszony przez demona."

Film jest trochę banalny dla osoby wierzącej, ale jest również kierowany do innego typu widza (ateista/wachający się), stąd pewne mało odkrywcze wątki. Raz, że zauważasz demona, którego obecnie większość ludzi neguje. Dwa, że film porusza bo ten kto orientuje się w przemianach zachodzących w Kościele, szczególnie na zachodzie widzi w postawie ichniego księdza, że w przypadku opętania pomocy z nikąd nie otrzyma. To jest sedno tego filmu.