PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119834}

Z archiwum X: Chcę wierzyć

The X Files: I Want to Believe
2008
5,9 26 tys. ocen
5,9 10 1 26357
4,4 5 krytyków
Z archiwum X: Chcę wierzyć
powrót do forum filmu Z archiwum X: Chcę wierzyć

****SPOILERY**** Dlaczego do głowy mężczyzny przyszywano ciało kobiety??? Rozumiem AB-rzadki typ krwi a ofiary nosiły bransoletki, ale przecież na litośc boską! chyba są inne sposoby na szukanie ofiar z rzadkim typem krwi niż basen, lepsze to niż ciało obcej płci!

dlaczego mąż Rosjanina brał udział w porwaniu agentki skoro był rzekomo tak chory, że szybko szukano ciała do przeszczepu, agentka tak mu poharatała głowę, że ta głowa też nie nadawała się zbytnio do użytku:)

dlaczego zostawili w śniegu tę poharataną rękę?

dlaczego na końcu ksiądz-pedofil i Scully powiedziali, ze porwana agentka żyje, skoro jej ciało leżało koło garażu a jej głowa w lodówce (po co Rosjanie zamrozili jej głowę, do dalszych eksperymentów??)

nie wyjaśniono niczego w tym filmie, ani w trakcie ani na końcu

czytałam tematy na IMDb, ale tam też nie kumają o co chodziło...

Ja również nie wiem, to są poprostu dowody na idiotyzm tego scenariusza, nie przypominam sobie odcinka serialu z gorszym scenariuszem niż ten film kinowy, a było ich przecież 202!

ocenił(a) film na 10
dawids722

Dlaczego do głowy mężczyzny przyszywano ciało kobiety??? - ze względu na swoją seksualność. Przypominam że mężczyźni byli parą.

Rozumiem AB-rzadki typ krwi a ofiary nosiły bransoletki, ale przecież na litośc boską! chyba są inne sposoby na szukanie ofiar z rzadkim typem krwi niż basen, lepsze to niż ciało obcej płci! - a jakie? Wydawało mi się że dr Frankenstein nie był milionerem, tworzył dla idei. Przy okazji wykorzystał dwójkę skrzywdzonych mężczyzn do swego projektu (przypominam że jeden z nich był molestowany przed laty przez księdza). Można powiedzieć że ofiary po prostu się znalazły. Ze sceny. gdzie odnaleziono szczątki ludzkie należy sądzić, że niebyły one jedyne.

dlaczego mąż Rosjanina brał udział w porwaniu agentki skoro był rzekomo tak chory, że szybko szukano ciała do przeszczepu, agentka tak mu poharatała głowę, że ta głowa też nie nadawała się zbytnio do użytku:) - on nie był chory (chyba że psychicznie), chciał naprawdę zmienić ciało.

dlaczego zostawili w śniegu tę poharataną rękę? - tu nie jestem pewny. Jest scena że mężczyna ma już kobiecą rękę przyszytą. Czyli kolejne eksperymenty naukowca. Gdyby nie ksiądz, ręka by się nie odnalazła - więc chyba pomysł był dobry. Być może był to początek kolejnego wysypiska organów...;)

dlaczego na końcu ksiądz-pedofil i Scully powiedziali, ze porwana agentka żyje, skoro jej ciało leżało koło garażu a jej głowa w lodówce (po co Rosjanie zamrozili jej głowę, do dalszych eksperymentów??) - nie? chodziło oczywiście o drugą porwaną dziewczynę. Mężczyzna zmieniający płeć to była jedynie forma zapłaty. Tak naprawdę dr Frankenstein chciał doskonalić swoją metodę. Świadczy o tym chociażby pies - cerber; czy operacja na stole w której kobieta miała otrzymać ciało mężczyzny.

ja szczerze powiedziawszy nie widzę niczego w tym niezwykłego. Wręcz przeciwnie są prowadzone już starana z przeszczepem głowy;), więc jak na x-file i dla mnie to było zbyt przyziemne i oczywiste.
pozdrawiam i chętnie wyjaśnię inne wątpliwości...

użytkownik usunięty
geograf5

dziękuję za odpowiedz:)ale Twoja interpretacja wydaje się tragicznie błędna i nielogiczna, no po prostu ręce opadają;)))

a więc tak, wredny Rusek i były ministrant byli homoseksualistami a zapewniam Cię, że homoseksualiści nie chcą życ mając głowę mężczyzny a ciało kobiety, czują się dobrze w swoim ciele i płci, tu dałeś straszną plamę

były ministrant umierał na raka, to było powiedziane, dlatego musiał zmienic ciało
gdyby jednak był transeksualistą (nie homoseksualistą), choc na to nie wygladał, to zmieniłby płec bezproblemowo w klinice, ciało miałby kobiece w całości i pod każdym niemal względem bez konieczności mordowania

i jest jeszcze jedna głupia scena:
odejmują głowę mężczyny i bandażują zamiast podłączyc do respiratora i sztucznego serca, niezła wpadka, przecież mózg umiera bez dopływu tlenu i krwi

co do Rosjanina, był kierowcą przewożącym organy do transplantacj, mógł więc znac szalonego doktorka, który do tej pory eksperymentował na psach, Rosjanin zgłosił się do niego, bo jego partner umierał na raka i przeszczep ciała wydawał się jedynym ratunkiem, zgodził się dostarczac ciała więc Doktorowi też było to na rękę, to jedeny jasny wątek

użytkownik usunięty

i zeby nie byc gołosłowną, w słowach-kluczach na IMDb nie ma nic o zmianie płci a na pewno by to uwzględnili http://www.imdb.com/title/tt0443701/keywords

no i była tam taka scena jak Rosjanin pochyla się do leżacego na stole partnera i mówi mu, że za chwilę dostanie silne zdrowe ciało

i tu cofam się do mojego pierwszego pytania:)

pewnie większośc to olewa, ten brak sensu, ale ja lubię tak dociekac

ocenił(a) film na 6

Niewatpliwie masz racje, ze homoseksualisci czuja sie dobrze w swoim wlasnym ciele. Ale... tu jeden z nich
nie mial wyboru, musial to chore cialo porzucic. Dlaczego zdecydowal sie na kobiece cialo? Raz, ze podobno
kobiece narzady lepiej sie przyjmuja (stara teoria, chyba juz obalona przez naukowcow). Dwa, ze goscie mogli
chciec cos zmienic w swoim zyciu, a profesorek zrobic wieksze wrazenie na ew. klientach (bo podejrzewam,
ze gdyby operacja sie powiodla, obwozilby dziwolaga po bogatych ludziach, oferujac im "wieczna mlodosc").

A w ogole to masz racje, film jes bessensu. Podobnie jak i slowa-klucze IMDB.

ocenił(a) film na 5
geograf5

dlaczego rusek byl podejrzany przeciez jest duzo szpitali ktore prowadza przeszczepy

I gdzie sie podziali kosmici przeciez w wiekszosci odcinkow byla o nich mowa

użytkownik usunięty
Vic_Mackey

Ty mi nie zadawaj nowych pytań, bo ledwo te rozwiązałam;)))

jeśli chodzi o kosmitów to Carter z góry zapowiedział, że film tym razem będzie się odnosił nie do UFO, lecz tych morderczych zagadek z Archiwum X i wszystko byłoby dobrze, gdyby ten wątek był sensownie napisany

ocenił(a) film na 5

a dlaczego rusek byl podejrzany

Geograf5 wszystko właściwie wytłumaczył. Ja również nie miałem problemów ze zrozumieniem...

Porwana agentka przecież żyła...

A zakończenie zmusza do myślenia i każe każdemu samemu sobie odpowiedzieć czy wierzymy ojcu Joe, czy uważamy, że miał rację. Warto głębiej zastanowić się nad tym zakończeniem. Ma ono jeszcze swego rodzaju "drugie dno"...

użytkownik usunięty
Mieloneq

znalazłam w miarę sensowne wyjaśnienie na IMDb
obaj ksiądz i były ministrant byli chorzy na raka płuc

i niby ci zli Ruscy szukali też ciał mężczyzn do transplantacji, bo fragmenty znalezionych przez FBI ciał były także męskie, jednak z powodu rzadkiej grupy krwi i postępu choroby płec ciała nie podlegała wyborowi, musieli działac z tym co mieli

kopiuję:

I'm not sure why people keeping missing this, because it was explained. The fellow who owned this body parts company had developed terminal lung cancer (which is why the priest who had molested him, then developed a psychic connection with him, also developed terminal lung cancer), so he needed a full body transplant in order to survive. He had a rare blood type, so the bodies needed to match that blood type. Their sexual orientation was irrelevant to the choice of bodies. They didn't care what sex the person was; remember that the FBI found body parts of both women and men. The most important thing was that the victims' blood type had to be compatible with his own in order for him to survive. However, it wasn't a permanent fix, so they had to keep finding new bodies as his body began to reject the current one.