Mulder jak zawsze dociekliwy, Scully jak zwykle irytująca, muzyka świetna, ale sam film ... poniżej moich oczekiwań. Dodam, że w dzieciństwie byłam fanką serialu, dlatego jestem dość mocno rozczarowana. Spodziewałam się pełnometrażowego dzieła trzymającego w napięciu od początku do końca, teorii spiskowej, która dałaby mi mnóstwo do myślenia na najbliższe dni, a tutaj niestety nie znalazłam niczego. Miałam wrażenie, że ktoś próbował zrobić coś fajnego, ale żeby film nie trwał 8 godzin, skrócono go tak mocno, że wyszła papka. A szkoda, bo miał potencjał.
Kiedy można to obejrzeć, chodzi mi o chronologię serialu i filmów X-files. Po którymś konkretnym odcinku / sezonie / no matter?
Chronologicznie pierwszy film jest usytuowany pomiędzy piątym a szóstym sezonem i tak powinno się go oglądać.
A drugi film powstał 6 lat po zakończeniu serialu, czyli jak narazie jest ostatnim obrazem, w którym możemy oglądać Scully i Muldera na ekranie.
Film jest oparty na serialu jak i również jest skierowany do ludzi którzy byli tym serialem zainteresowani, osoby które słabo pamiętają serial albo go w ogóle nie widziały mogą nie zrozumieć tego wszystkiego, ale to nie wina filmu ani twórców bo jaki producent wydaje film trwający więcej niż 3-4 godziny, bo tyle właśnie musiałby trwać ten film jeśli by każdy chciał dostać sensowną odpowiedz na każde pytanie.