PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123697}

Za wszelką cenę

Million Dollar Baby
2004
7,8 277 tys. ocen
7,8 10 1 277490
7,9 60 krytyków
Za wszelką cenę
powrót do forum filmu Za wszelką cenę

Pamiętacie o co pytał Frankie księdza? o Trójcę Swiętą. eastwood przedstawia siebie jako Boga - pana, groźnego, mądrego, który może odebrać komuś życie; Freeman to duch święty, który doradza, jest "posłańcem" do córki Franka i w końcu narratorem; Maggie zaś to Jezus - przybrany Syn (a raczej córka), która wyrzeka się swej złej ziemskiej rodziny, by w poczuciu spełnionego, krótkiego ale zwycięskiego życia odejśc w spokoju. Została pokonana na ringu (tu też metafora życia) - zabita po nieczystych ciosach na które sędzia delikatnie tylko reagował (na cierpienie Jezusa też się przyglądano i nikt go nie ratował).
To taka moja interpretacja (polecam lekturę lutowego "Filmu" - tam więcej szczegółów:-)

ocenił(a) film na 10
giewus

Zgadzam sie z powyzszym. Na razie nic innego nie jestem w stanie wymyslic, ale jakoc to dam znac. SeeU

ocenił(a) film na 6
Grinders

nadinterpretacja..tak to krotko ujme...ladnie opakowanie a juz ludzie doszukuja sie tam glebszego sensu..nedza a w srodku pustka

ocenił(a) film na 8
Kupa

Zaiste lekka nadinterpretacja :) Ale ciekawa :)

ocenił(a) film na 9
giewus

Ciekawe, ciekawe :)

Mnie również zaintrygował zabawny watek z ksiedzem. Zastanawialam sie jak sie on ma do Eastwood'a i jego zycia prywatnego. Czy mialo sugerowac, ze patrzy na Kosciol z przymruzeniem oka, czy ze jest zarliwym katolikiem?