Zjawisko eutanazji to dla niektórych nadal temat tabu . Większość z nas nie chce i nie potrafi sobie wyobrazić sytuacji gdyby poproszono nas o odebrane czyjegoś życia . Ja sam stoję gdzieś pośrodku tematu i mam badzo mieszane uczucia . Clint Eastwood chyba ich nie miał , gdyż wyrażnie opowiedział się w swoim filmie " Za Wszelką Cenę " po jednej ze stron . Film ten to poruszający obraz dążenia do celu i własnych ludzkich słabościach . Przekonał mnie że o swoje marzenia trzeba nieustannie walczyć i czym więcej walczymy tym bardziej nasze cele są bliskie osiągnięcia , nie jest to może myśl nowa , ale w filmie Eastwooda została zoobrazowana mocnymi środkami przekazu . Pomimo niezbyt udanego , powolnego początku , całość nabiera zupełnie innych kształtów w połowie projekcji !!! Eastwood - Freeman - Swank oscarowo - brawurowy duet z pewnością przejdzie do hitsorii . Za wszelką cenę - polecam .
Myslisz, że Eastwood nie miał mieszanych uczuć i problemów z opowiedzeniem się po którejs ze stron?
No nie wiem... ja mam lekko inne wrażenie. Dunn raczej nie jest zwolennikiem eutanazji, a odebranie życia Maggie (nikt mi nie ma za złe tego okreśenia), to coś z czym nie może się pogodzić.
A dlaczego to zrobił?... Bo tak bardzo kochał Maggie, że postanowił zrobić coś wbrew sobie, wbrew własnej filozofii, własnej wierze... nawet wbrew własnym uczuciom. Bo był gotów poświęcić jej resztę swojego życia, a poświęcił własną duszę.
Ale dołączam się do ostatniego: POLECAM - film, który obowiązkowo powinien znaleźć się w bibliteczce każdego kinomana.