PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123697}

Za wszelką cenę

Million Dollar Baby
2004
7,8 278 tys. ocen
7,8 10 1 277661
7,9 62 krytyków
Za wszelką cenę
powrót do forum filmu Za wszelką cenę

Eastwood już nie jeden raz udowodnił, że jest świetnym reżyserem. Dzięki niemu treść filmu jest dopięta na ostatni guzik. Nawet części niewyjaśnione stwarzają efekt, dzięki któremu chce się o nich stale rozmawiać. "Za wszelką cenę" wywarł na mnie piorunujące wrażenie. Film niby nagrany w formie spokojnej opowieści, bez zrywów i niepotrzebnych zwrotów akcji. Pięknie opowiedziana historia, w której pojawia się Hilary Swank ze swoim typowym 'męskim', 100%owym przygotowaniem do roli. Wszystkie role genialnie obsadzone. Widzicie na miejscu Eddiego kogoś innego niż Freeman??? NIE. Tylko tak swobodna osobowość mogła wcielić się w postać ubogiego niedowidzącego i dyplomatycznego przyjaciela. Sama rola Eastwooda jest pasjonująca, wydaje się, że znów zagra twardziela, który resztki serca trzyma w tylnej kieszeni spodni i marzy, by je jak najszybciej zgubić. Jednak okazuje się, że jego postać jest bardziej skomplikowana, i z czasem dowiadujemy się, co go 'gryzie'.
Film porusza i długo drzemie w pamięci. Polecam każdemu, zwłaszcza zapatrzonym w siebie jednostkom, nie wierzącym w prawdziwą przyjaźń...

Film wciąż rywalizuje w mojej świadomości o miano ulubionego dramatu ze "Skazani na Shawshank" :)
10/10

ocenił(a) film na 9
gavra

Dla mnie również jest to popis Clinta Eastwooda, który jest żywą legendą. Bardzo chcę, aby stworzył jeszcze kilka takich dzieł jak "Za wszelką cenę" czy "Gran Torino"