PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123697}

Za wszelką cenę

Million Dollar Baby
2004
7,8 278 tys. ocen
7,8 10 1 277661
7,9 62 krytyków
Za wszelką cenę
powrót do forum filmu Za wszelką cenę

Jeśli mi nie zaliczą tego jako recenzji filmu to może jako głos w dyskusji :)
No nie, miernota intelektualna i chamstwo umysłowe tego filmu biją wszelkie rekordy. Ja się tylko dziwię, że ten film dostał tak mało nagród. No bo przecież ten scenariusz jest taki postępowy, że powinien dostać Oskara za super ponadczasową postępową realizację wszechczasów ze szczególnym uwzględnieniem klauzuli, że nigdy nie można takiej nagrody przyznać po raz drugi.
Ta laska Hilary Szwank ma moje gratulacje za idealne wyczucie potrzeb jury akademii. To ?budujące?, że w tak krótkim czasie zaliczyła sztandarowe pewniaki oskarowe. Facet w skórze kobiety kochającej inaczej ze skrzywioną pozytywnie aczkolwiek traumatycznie jaźnią, kobieta realizująca się poprzez lanie innych kobiet w mordę szukającej mena-tatusia w trenerze, który ją wyświęca celtycko negując wiarę katolicką i dekalog ze szczególnym uwzględnieniem zakazu eutanazji czy też pospolitego zabójstwa. No brawo? brawo.
Miałbym dla niej nowe pomysły na pewniaki oskarowe tylko kurna nie wiem czy przeczyta moje rady, ludzie pomóżcie, bo może znacie jej e-maila i napiszecie jej to po angielsku ? ona chyba zna ten język (umie czytać). No więc jeszcze może szukać owocnie scenariuszów takich jak ten: wrażliwa dziewczyna znaleziona na ulicy przez mułłę w USA, która okazuje się uciekinierem z przyklasztornego katolickiego sierocińca, w którym była bita i ukrywano przed nią fakt, że była porwana przez księży z ortodoksyjnej rodziny żydowskiego rabina. We wspólnocie muzułmańskiej dowiaduje się że Mahomet jest najważniejszym prorokiem, ale szczęście odkrycia zaćmiewa jej fakt, że dowiaduje się o śmierci ojca, którego zabili Polacy w polskim obozie koncentracyjnym, kiedy ratował resztki kultury żydowskiej przed szmalcownikami, którzy donieśli o nim Niemcom, którzy okazują się przebranymi w gestapowskie mundury polakami z AK. Ona jednak podnosi się z nieszczęścia za sprawą przyjaciółki, którą kocha i z którą ma dziecko z próbówki?..no zmęczyłem się, ale polecam się jeśli chodzi o scenariusze dla tej pani.

ocenił(a) film na 10
lisawaw

Na recenzje to to raczej nie wygląda, przykro mi. Właściwie to nie jest takie straszne, wręcz przeciwnie, przyjemnie się czyta. No ale po pierwsze, ni8e do końca wiem, co ty w ogóle myślisz o tym filmie. Może to ja niezbyt kumata jestem, a moze to Ty niezbyt zrozumiale napisałeś - tego nie wiem (choc znając mnie raczej to pierwsze ;-)). No bo najpierw muwisz, ze jej, znaczy chyba głównej bohaterce, się oscar należy. A potem to już jej scenariusze wymyślasz. Nie ma opisu filmu, nie ma Twojej jednoznacznej oceny, i nie ma... no właśnie do końca niewiem, ale jeszcze czegoś brakuje ;-). Po za tym film mi się podobał. Szczególnie fabuła, bo sama główna aktorka rzeczywiście wypadła kiepsko. A co do listu po angielsku, to z checiom napisałabym tej Blue Bezr, czy jak jej tam. Np: Why did you kill her?