Zabójcza mania

Gun Crazy
1950
7,0 563  oceny
7,0 10 1 563
7,6 5 krytyków
Zabójcza mania
powrót do forum filmu Zabójcza mania

Nastoletni Bart (Russ Tamblyn) kradnie w wystawy sklepowej pistolet, jednak zostaje on przyłapany na gorącym uczynku, a podczas rozprawy sądowej zostaje skierowany do zakładu poprawczego. Obecnie dorosły już Bart (znany ze Sznura Hitchcock'a John Dall) po odbyciu służby wojskowej wraca do rodzinnego miasteczka. Tam, w cyrkowej rewii poznaje Laurie (Peggy Cummins), seksowną reinkarnację Annie Oakley. Para szybko się w sobie zakochuje i równie szybko wstępuje na drogę przestępstwa.

Film w bardzo czytelny sposób pokazuje amerykańską fascynację bronią palną. Pistolety w tym filmie to katalizatory i spoiwa wszystkich działań bohaterów. Pistolety i rewolwery, które np. w filmach gangsterskich lat 30 były tylko narzędziami zbrodni tutaj są pokazane również jako narzędzia miłości. To zainteresowanie bronią zbliża do siebie Laurie i Barta. Sam Bart mówi do Laurie, ze pasują do siebie jak rewolwer i naboje. Oczywiście to nie sama broń i zainteresowanie nią popycha bohaterów na przestępczą ścieżkę a ich świadome choć gwałtowne decyzje. Główni bohaterowie tego obrazu to z resztą bardzo ciekawe i złożone postacie.

Pełna recenzja na moim fejsbukowym blogu Wieczorny Seans Filmowy. Link do fanpage'a na moim profilu. Zapraszam!

ocenił(a) film na 7
QTJacques

Nie chce mi się powtarzać, także się podpiszę, mam podobne odczucia. Seans udany, tematyka i podejście, jak na tamte czasy dość nowatorska (chyba, że się mylę?) Nie odnotowałem na początku lat 50-tych w kinie tak otwartej krytyki fiksacji na punkcie broni palnej.