PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=785620}

Zabójcze maszyny

Mortal Engines
2018
5,8 38 tys. ocen
5,8 10 1 38023
4,5 11 krytyków
Zabójcze maszyny
powrót do forum filmu Zabójcze maszyny

Zabójcze maszyny to sympatyczne fantasy, które ma do zaoferowania przede wszystkim piękną szatę audio-wizualną i dużą dozę akcji. Jest to rzecz nieco infantylna, fabularnie wtórna i – mimo rozmachu – sprawiająca wrażenie płytkiej w kontekście przedstawionego świata, ale reżyser mądrze korzysta z ogranych schematów, dzięki czemu otrzymujemy naprawdę solidną rozrywkę. Warto zobaczyć na dużym ekranie.

Cała recenzja: http://kulturacja.pl/2018/12/recenzja-filmu-zabojcze-maszyny/

Recenzje_Simona

Fantasy?. Zdaje się, że to science fiction.

Recenzje_Simona

Widowiskowa może.. trudno mi to pewnie ocenić bo za często coś ze mnie się krzywiło wewnętrznie na świat jaki jest przedstawiony.
Nie ma on dla mnie sensu. Jeżdżące miasta jako rozwiązanie problemu bardzo ograniczonej ilości surowców. Kompletnie pomijające to, że sprawienie by miasto mogło się ruszać będzie bardzo zasobożerne (pomijając problemy natury konstrukcyjnej) i poruszanie się miasta będzie zużywać absurdalne ilości paliwa.
I wiem, że gdyby miało to stwarzać choć pozory realizmu to nie byłoby ani trochę widowiskowe ale jakoś nie potrafiłem myśleć o tym inaczej niż jakim cudem to się nie rozsypuje samo pod własnym ciężarem. Jaki cudem spadając razem z całym miastem można dalej liczyć na przyciąganie ziemskie by trzymało bohaterów na podestach.
Skoro problemem było pokonanie wielkiego muru (w sumie nie wielkiego tylko wysokiego i raczej bardzo krótkiego) to po kiego go szturmować jeżdżącymi fortecami a nie ominąć lotnictwem?
I z jednej strony widziałbym tu spory potencjał na coś co bardzo lubię - steampunkowe klimaty. Tylko, że lubię je gdy są wzorowane na jakąś alternatywną wersję rozwoju cywilizacji. Inną gałąź drzewa technologi która można była pójść i która jako taka może nie do końca realna jest zgodna i spójna ze swoim światem. Pod tym względem ten film rozczarowuje.
Nie oczekuję w tym realizmu tylko logiki.