Zabójczy koktajl

Gunpowder Milkshake
2021
5,6 6,3 tys. ocen
5,6 10 1 6281
5,4 20 krytyków
Zabójczy koktajl
powrót do forum filmu Zabójczy koktajl

Moze to nie jest film dla kobiet ale wszystkie glowne bohaterki to kobiety walczace z mezczyznami. A strona o tym filmie na filmwebie ma opinie 4 krytykow meskich i zadnej kobiety.
Pelno filmow dostalo nizsze oceny tylko dlatego bo oceniajacy je mezczyzni nie umieli spojrzec z dystansem na siebie i cale te damsko meskie relacje . A 100% jednej plci jako oceniajacych to juz proszenie sie o brak obiektywizmu

Odette_Ode

Ale przecież ich oceny są w miarę pozytywne.

ocenił(a) film na 9
Radek_Traczyk

Film jest rewelacyjny , nie w miare pozytywny. A pozatym z samego zalozenia bycia obiektywnym/subiektywnym jest to ze nie jestesmy tego swiadomi. Wiec ocena filmu w ktorym 5 glownych bohaterek spuszcza lomot facetom przez caly film w swiecie w ktorym spuszczenie lomotu przez kobiete to hanba to watpie czy istnieje jeden mezczyzna ktory by sie nie wkurzyl i podswiadomie obnizyl jego ocene. To sa naturalne emocje i nie ma szans bysmy je swiadomie kontrolowali. Dlatego no tak 50/50 bylo by wskazane by przynjmniej byl cien wiarygodnej opini/krytyki.

Odette_Ode

Zgadzam się z Panią. Filmwb jest mizogonistyczno-homofobicznie-raisistowski, a powinien być queerowo-feminatywnie-abfalliczny. Zgodzi się Pani ze mną?

ocenił(a) film na 9
przybylakpiosgazetapl

alez ja bardzo lubie filmweb :) czasami trudno zauwazyc pewne rzeczy od srodka , jak np. w grupie 4 facetow jest nie mozliwe zobaczenie co przeoczylismy , potrzebna jest przynajmniej jedna kobieta ktora widzi filmy z innej perspektywy.
Poza tym ani feminizm ani mizoginizm nie maja racji, ani bytu ani sensu.

Odette_Ode

Dlaczego 4 facetów nie może ocenić filmu reżyserowanego przez mężczyznę? Nawet z pani punktu widzenia ich recenzja może być wartościowa dla mężczyzn chcących obejrzeć ten film. Bardziej boję się osób które byle paździerzowy film są wstanie ocenić bardzo pozytywnie tylko dlatego że ktoś przeniósł na ekran fantazje o biciu mężczyzn przez kobiety. Przykro mi z powodu pani stereotypowego podejścia.

ocenił(a) film na 9
MrWuYo

:)))) no nie no to tutaj to nie ma nawet jak odpowiedziec, nic co Pan sugeruje ze napisalam ja nie napisalam , wiec to raczej Pan sam cos zinterpretowal bez podstawnie. No i wlasnie to jest dowod ze sa przypadki gdy powinnismy sami wiedziec o granicach swoich mozliwosciach bycia obiektywnym i dac sobie spokoj z ocenianiem. W takim razie ciekawe by bylo zalozyc co by bylo gdyby poprosic 4 kobiety krytykow filmowych o ocene hmm powiedzmy Transporter i czy z radoscia ta ocene by przyjeli i czytali jako wiarygodna ci co maja nadzieje isc do kina .
Ps.
Bylam ostatnio na powiedzmy 10 filmach w kinie i w wiekszosci conajmniej raz, i akurat wlasnie na tym filmie bylo najwiecej glosnego smiechu z widowni. Ten film jest poprostu dobra rozrywka i ma fajny dowcip. a to ze ktos tam kogos bije to bylo by lepiej bez bo nudne sa takie sceny ale jak juz musza byc no ok .

ocenił(a) film na 6
Odette_Ode

A ja myślę właśnie, że nie jest tu Pani w swoich ocenach obiektywna.

A dowcip tego filmu jest akurat jego najsłabszą stroną.

ocenił(a) film na 9
phoebe_Freja

Czuje się jak dziecko złapane za rączkę na gorącym uczynku , no tak no nie jestem obiektywna bo mi bardzo brakuje takich filmów i jak już się jakiś pokaże w kinie to lecę szybko go obejrzeć ., Chyba musimy poczekać jakis wiek albo dwa by się wyrównalo

ocenił(a) film na 2
phoebe_Freja

Jak można być obiektywnym? Możesz starać się być obiektywnym, ale ocena i tak jest subiektywna.
Film sam w sobie słaby z drętwym humorem i łopatologicznym feminizmem. W porównaniu do filmów z silnymi kobietami (Jackie Brown, Kill Bill czy Death proof Tarantino) to miernota z bieda scenariuszem. Dlatego tylko 2.

ocenił(a) film na 6
Odette_Ode

Film jest co najwyżej przeciętny. Ma bardzo ładne zdjęcia i całkiem dobrą pierwszą połowę. Niestety później nie oferuje już żadnych pomysłów i zaskoczeń, tylko coraz więcej, coraz bardziej przewidywalnej masakry.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9

wpis zostal zgloszony , a jak Pan chce to moge tez na policje , to jak ?

XD Aż strach się bać

ocenił(a) film na 6
Odette_Ode

Naprawdę nie widzisz, że domagasz się wdrożenia paranoi? Faceci mają recenzować tylko facetów, kobiety kobiety a transi transów. A podobno walczymy o to, żeby nie zwracać uwagi na niczyją płeć, rasę i orientację.

ocenił(a) film na 9
phoebe_Freja

Ależ ja wcale się tego nie domagam , bronie przed sytuacja odwrotna . To samo było z poprzednim Ghostbusters, porównaj opinie na filmwebie i IMDb . W Polsce film odebrany potwornie faceci nie mogli znieść ról , a gdzie indziej był bardziej normalnie oceniony . Gdzie ty wyczytałam że kobiety powinny być oceniane przez kobiety , nic nie napisałam takiego .

Odette_Ode

Na szczęście jeszcze żyjemy w na tyle wolnym kraju że nikt nie każde na siłę oceniać kobietom tego typu produkcji, jeśli jakaś kobieta-krytyk zechce ocenić Gunpowder Milkshake to na pewno Filmweb doda jej ocenę do pozostałych ocen krytyków, ale ten film jest dosyć niszowy, to i tak dobrze że ktokolwiek z nich go ocenił. Może gdyby to był jakiś dramat, komedia romantyczna, itp. to by były jakieś oceny kobiet, ale jak Pani sama zauważyła "Moze to nie jest film dla kobiet", no właśnie.

ocenił(a) film na 2
Odette_Ode

Tylko debil może dać takiemu dnu 9