PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209978}

Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
2007
7,2 50 tys. ocen
7,2 10 1 49616
7,6 42 krytyków
Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda
powrót do forum filmu Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

W końcowej scenie filmu Edward Capehart O'Kelley zabija Roberta Forda z strzelby.

A tu taki cytat z wikipedi.

"O'Kelley znany był z tego że używał wyłącznie rewolwerów a nie strzelb"

Ale myślę że reżyser dokładnie o tym wiedział :-)

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

No właśnie, O' Kelley używał rewolwerów, ale Forda zastrzelił za pomocą strzelby. Nie tylko w tym filmie jest to w ten sposób ukazane. Również w kilku książkach i powieściach, np "Poszukiwany Jesse James", która jest udaną beletrystyką o życiu Jamesa i Forda, jest to tak przedstawione, a użycie strzelby uzasadnione tym, że O'Kelley był zalany w trupa i w delirium, gdy zastrzelił Forda. Ile w tym prawdy, trudno powiedzieć.
A propos Wikipedii, która przytaczasz, to bardzo ciekawie jest tam przedstawione życie Jamesa jako Daltona, po jego domniemanej śmierci. Szkoda, że nikt z filmowców dotychczas nie przedstawił takiej wersji zdarzeń.

ocenił(a) film na 8
heatcliff_filmaniak

A nie wiesz może czy u nas można gdzieś znaleźć książki o nim lub z jego przygodami? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

ocenił(a) film na 8
pawell190

Chodzi mi oczywiście o J.Jamesa

Lecho1523

"W końcowej scenie filmu Edward Capehart O'Kelley zabija Roberta Forda z strzelby."
Co za popapraniec spoileruje!!!

Flaif

Oj przepraszam , ale jak się nie oglądało filmu to się nie czyta komentarzy , zresztą to fakt historyczny więc mogę go sobie pisać gdzie chce, może i zapominałem napisać SPOILER ale nie czuję się winny.

ocenił(a) film na 8
Lecho1523

Do mnie też miał pretensje. Napisałem że Jesse zginął ;/ jakby to była jakaś tajemnica. Przykry Człowiek.

pawell190

Właśnie widać , i na dodatek tępy , powinien pozwać producentów za spoilerowanie w tytule filmu.

ocenił(a) film na 8
Lecho1523

Racja. Najgorsze jest to że obraża i poucza innych.