PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209978}

Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
2007
7,2 50 tys. ocen
7,2 10 1 49809
7,6 44 krytyków
Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda
powrót do forum filmu Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

Westernem bym tego filmu nie nazwał -jest o Jesse Jamesie i czasach Dzikiego Zachodu -fakt -ale nie ma w nim schematyczności typowej dla klasycznych przedstawicieli tego gatunku. Zresztą film jest ostentacyjnie a-westernowy -zarówno w budowie postaci, jak i uciekaniu od bardziej widowiskowych scen -skupia się raczej na kameralnych konfliktach kilku głównych bohaterów. Ja się nie nudziłem ani przez sekundę, ale rozumiem, że nie wszystkim musi forma tego filmu spasować. :P Brad Pitt bardzo dobry, ale jeszcze lepszy jest Casey Affleck -jego postać jest wielowymiarowa: nie wiadomo, czy to gej, czy heteroseksualista-nieudacznik zafascynowany bohaterem literatury popularnej. Chwilami budzi współczucie, kiedy indziej wyraźną antypatię. Wielopoziomowa rola -przynajmniej dla niej z pewnością warto. Ja daję 5.

Davus

W skali filmwebu daję 8/10. :)))))))))))))))))))))))))))))))) :P

Davus

Zgadzam się z przedmówca - Cassey Affleck rewelacyjny: załamujący się głos, rozbiegany wzrok, niezdecydowane ruchy - to rola na wskroś fizyczna, mniej psychologiczna, a przez to tak dobra. Czuć strach. Cały film kojarzy mi się troche z "Propozycja" Hillcoata (zapewne przez muzyke Cave'a i Ellisa...). Choć uważam go za całkiem przyzwoity, mimo wszystko można było go zredukować o niektóre sceny (nadmiary w scenariuszu bywają równie uciążliwe jak braki), może ludzie tak tłumnie nie wychodziliby z kina (na moim seansie wyszło 6 osób z ok. 15 obecnych na sali).

kata_strofa

za dużo offu, to na pewno... i rozumiem, że ucieczki od westernowej konwencji były zamierzone, ale moim zdaniem nie zaszkodziłoby temu filmowi trochę suspensu. Reżyser odkrywa wszystkie karty, nie chce nas manipulować, ale na 3 godzinny film to ryzykowna propozycja. dla widoków, muzyki i gry- warto.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Davus

mi film bardzo się podobał, zgadzam się z założycielem tematu. najbardziej oczarował mnie Casey Affleck, wspaniała kreacja, naprawdę! poza tym muzyka - to głównie dla niej wybrałam się na film, i w ogóle tego nie żałuję! polecam!