PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209978}

Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
2007
7,2 50 tys. ocen
7,2 10 1 49622
7,6 42 krytyków
Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda
powrót do forum filmu Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

Muzyka na Oscara

ocenił(a) film na 10

Słuchając po raz któryś z rzędu soundtracku, który jest wręcz genialny, zastanawiam się, dlaczego ta muzyka nie była nawet nominowana do Oscara. Nie rozumiem.

ocenił(a) film na 10
tropcia

Tam nie tylko muzyka zasługiwała na oskara, ale przede wszystkim zdjęcia. Po prostu nie wiem i nie rozumiem decyzji przyznawaczy.

ocenił(a) film na 10
tropcia

zgadzam się z wami. Muzyka i zdjęcia to mistrzostwo!

tejon7

Założę się że gdyby ten film był bardziej wypromowany, kampania reklamowa i Oscarowa byłaby bardziej rozbudowana, a frekwencja w kinach większa(niestety film przemknął przez amerykańskie i nasze kina prawie niezauważony) to nie tylko dostałby więcej Oscarowych nominacji, ale i załapałby by się na jakieś przynajmniej jedno wyróżnienie. Zdjęcia stworzone przez Rogera Deakinsa są naprawdę wybitne.

ocenił(a) film na 9
wojtek40i4

Muszę się z tobą zgodzić. I niestety nie dotyczy to tylko tego filmu. Z drugiej strony może i stety, bo gdyby film lubiły rzesze ludzi, może straciłby część swojego uroku.

mon_cia

Sam Deakins uważa ten film za swoje największe osiągniecie operatorskie.

ocenił(a) film na 9
tropcia

9/10 głównie za muzykę, klimat i zdjęcia. Momentami nudnawy ale ww. wszystko rekompensują.

ocenił(a) film na 9
tropcia

Osobiście do soundtracku wracam bardzo często, klimat stworzony przez Nicka Cave'a jest genialny.
Nawet sama piosenka z baru (śpiewana przez Cave'a) - absolutnie w klimacie, nie wiem czy Bruce Springsteen zrobiłby to lepiej :)
A Oscar... cóż. Ten film przykładem tego, jak bardzo się ta nagroda zdewaluowała. Tyle.
Ode mnie 9/10, zgodnie z kuba_szczotka.

ocenił(a) film na 8
tropcia

OST faktycznie mistrzostwo świata tak jak i zdjęcia zresztą. A co do Oskarów to ostatnio jak coś dostało Oskara to mam coraz mniejszą ochotę to obejrzeć w ogóle.

użytkownik usunięty
tropcia

tak, kompozycja muzyczna genialna, a muszę przyznać, że wcześniej tego kompozytora nie słuchałam (w ogóle o nim nie słyszałam)

ocenił(a) film na 7
tropcia

Zgadzam się. Piękna muzyka. Niezwykły klimat owego filmu. Ciągły niepokój.. Pozdrawiam.