PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209978}

Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
2007
7,2 50 tys. ocen
7,2 10 1 49616
7,6 42 krytyków
Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda
powrót do forum filmu Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda

Film Andrew Dominika zaliczyłbym raczej do kategorii kina artystycznego niż popkulturowego.Wiele osób które zawiodły się na tym filmie były nastawione raczej na zwykły western i stąd rozczarowanie.Ja bynajmniej dostałem to czego oczekiwałem ,historia snuta w tym że filmie jest wręcz urzekająca ,hipnotyczna (nie zaś senna jak twierdzi wiele osób)oprawiona genialnymi zdjęciami Rogera Deakinsea.Ogromną rolę w dziele Dominika odgrywa soundtrack który jest po prostu mistrzowski aż dziw bierze ,że muzyka Warrena Elissa i Nicka Cave'a nie otrzymała przynajmniej nominacji do oskara. Lecz główną siłą napędową każdego dzieła filmowego muszą być świetnie skonstruowane no i oczywiście zagrane postacie nie inaczej jest w przypadku filmu Dominika. Rozgrywka psychologiczna pomiędzy Jessim a Robertem (świetne role zarówno Pitta jak i Afflecka) jest bez wątpienia osią napędową filmu który wg mnie jest jednym z najbardziej poetyckich obrazów filmowych ostatnich lat. Warto zobaczyć chociażby z powodu jednej z ostatnich scen - śmierci James’a którą można zaliczyć i mówię to z pełną świadomością do jednej z najpiękniejszych w historii kina. Ode mnie 9/10