PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849078}
7,1 17 tys. ocen
7,1 10 1 17027
6,7 18 krytyków
Zabawa w chowanego
powrót do forum filmu Zabawa w chowanego

"O trzech za dużo". Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na te słowa, ale mi najbardziej zapadły w pamięć.

To słowa biskupa Janiaka wypowiedziane w trakcie sprawy sądowej przeciwko księdzu Kani i diecezji odpowiedzialnej za jego krycie.

Janiak szedł w zaparte, że nic nie wiedział, a potem użył kuriozalnego argumentu, że na ponad 800 pedofilów w więzieniach jest tam tylko 3 księży. Nie wiem, co to niby ma do rzeczy, bo w postępowaniu karnym chodzi o udowodnienie winy konkretnego człowieka, a nie dane statystyczne.

I na koniec powiedział "o 3 za dużo". Czyli wyraźnie dał do zrozumienia, że księża pedofile nie powinni trafiać do więzienia, więc można założyć, że nie widzi nic złego w tuszowaniu takich afer.

Czy ktoś zwrócił uwagę na te słowa? Jeśli np sprawa się przedawniła i nie można rozpocząć postępowania karnego przeciw Janiakowi, to episkopat powinien dostać ultimatum od polskiego rządu, albo on i inni winni tuszowania takich przestępstw zostaną wykluczeni ze struktur kościelnych albo skończy się pomoc finansowa państwa dla Kościoła. Moim zdaniem i tak powinna się skończyć, poza utrzymaniem zabytków, ale w to już inna historia.

ocenił(a) film na 9
kinomanpl

Od tego rządu, co obecnie jest, nie spodziewaj się takich działań - wręcz odwrotnie. Sami tuszują, nie ma postępowań, powołana komisja praktycznie nie działa. Za to jeżdżą do Rydzyka, który o Janiaku mówi jako męczenniku, a o księżach pedofilach, że ulegli pokusie - "no i co z tego". A w ławach kościelnych Ziobro i ten Rzeźnik Praw Dziecka. Bez żadnej reakcji na tak skandaliczne i haniebne wypowiedzi. Póki nie będzie rozdziału kościoła od państwa i przestanie się finansować tę przestępczą instytucję - nic się nie zmieni.