Niestety obawiam się, że twórcy filmu nieświadomie wykreowali dla sporej części naszego społeczeństwa fałszywy przekaz jakoby przyczyną zjawiska pedofilii w polskim Kościele miał być homoseksualizm duchownych tworzących tzw. mafię lawendową.
Wystarczyło na koniec podać informację, że wg raportu przygotowanego przez Episkopat, w latach 1990-2018, molestowanie seksualne objęło 58,4% chłopców i 41,6% dziewczynek.
https://www.rp.pl/Kosciol/190319570-Episkopat-ujawnia-382-zgloszone-przypadki-pe dofilii.html
Pytam się, czy to jest aż taka drastyczna dysproporcja by zastanawiać się w ogóle nad tym czy za problem pedofilii w polskim Kościele odpowiada homoseksualizm księży? Zwłaszcza porównując ilu nieletnich chłopców uczestniczy w życiu kościelnym a ile dziewczynek.
Weszłam, żeby sprawdzić, czy kogoś jeszcze to dotknęło, a tu Ty :) W czasie seansu pomyślałam, że przecież korelacja nie oznacza przyczynowości. Pedofilia prędzej wynika z konieczności życia w celibacie niż homoseksualizmu. Orientacja płciowa nie ma związku z tym, czy kręcą cię osoby, które nie weszły w wiek dojrzewania. Niestety ten smutny i krzywdzący stereotyp siedzi w Polakach mocno. (Piszę, że w Polakach, bo nie wiem, jak jest za granicami).
Do tego dochodzi jeszcze znacząca różnica w "dostępności" dziewczynek i chłopców. Śmiem twierdzić, że poza kościołem jest podobnie. Rodzice pilnują dziewczynek zaś chłopcom pozostawiają więcej swobody, nie interesując się tak bardzo z kim się spotykają itd. Efektem tego jest to, że częściej padają ofiarami pedofili.
O, ciekawa uwaga. W przypadku księży rzeczywiście dostępność chłopców jest znacznie większa i lepsza (z perspektywy sprawców), więc są w grupie większego ryzyka. Poza tym to raczej dziewczynki się edukuje w domach w kierunku niezostania zgwałconymi. W popularnej opinii dziewczyna jest gwałcona, a chłopak gwałci.
O fakt. Wszyscy winni tylko nie my. Też zwróciłem uwagę, że homoseksualizm był tam tożsamy z pedofilią. Dziwny fikołek Sekielskiego.
Jak będzie miał Pan czas to proszę zajrzeć do naszej ostatniej rozmowy. Opisałem tam swój techniczny problem
Uprzedzam, że muszę zniknąć na dwie godziny więc ustosunkuję się dopiero gdy wrócę.