PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849078}
7,1 17 tys. ocen
7,1 10 1 17027
6,7 18 krytyków
Zabawa w chowanego
powrót do forum filmu Zabawa w chowanego

Niestety obawiam się, że twórcy filmu nieświadomie wykreowali dla sporej części naszego społeczeństwa fałszywy przekaz jakoby przyczyną zjawiska pedofilii w polskim Kościele miał być homoseksualizm duchownych tworzących tzw. mafię lawendową.

Wystarczyło na koniec podać informację, że wg raportu przygotowanego przez Episkopat, w latach 1990-2018, molestowanie seksualne objęło 58,4% chłopców i 41,6% dziewczynek.
https://www.rp.pl/Kosciol/190319570-Episkopat-ujawnia-382-zgloszone-przypadki-pe dofilii.html

Pytam się, czy to jest aż taka drastyczna dysproporcja by zastanawiać się w ogóle nad tym czy za problem pedofilii w polskim Kościele odpowiada homoseksualizm księży? Zwłaszcza porównując ilu nieletnich chłopców uczestniczy w życiu kościelnym a ile dziewczynek.

MichCorleone

Weszłam, żeby sprawdzić, czy kogoś jeszcze to dotknęło, a tu Ty :) W czasie seansu pomyślałam, że przecież korelacja nie oznacza przyczynowości. Pedofilia prędzej wynika z konieczności życia w celibacie niż homoseksualizmu. Orientacja płciowa nie ma związku z tym, czy kręcą cię osoby, które nie weszły w wiek dojrzewania. Niestety ten smutny i krzywdzący stereotyp siedzi w Polakach mocno. (Piszę, że w Polakach, bo nie wiem, jak jest za granicami).

injustice

* seksualna oczywiście. Mój umysł już częściowo śpi.

ocenił(a) film na 8
injustice

Do tego dochodzi jeszcze znacząca różnica w "dostępności" dziewczynek i chłopców. Śmiem twierdzić, że poza kościołem jest podobnie. Rodzice pilnują dziewczynek zaś chłopcom pozostawiają więcej swobody, nie interesując się tak bardzo z kim się spotykają itd. Efektem tego jest to, że częściej padają ofiarami pedofili.

MichCorleone

O, ciekawa uwaga. W przypadku księży rzeczywiście dostępność chłopców jest znacznie większa i lepsza (z perspektywy sprawców), więc są w grupie większego ryzyka. Poza tym to raczej dziewczynki się edukuje w domach w kierunku niezostania zgwałconymi. W popularnej opinii dziewczyna jest gwałcona, a chłopak gwałci.

ocenił(a) film na 8
injustice

Brakuje tylko edukowania chłopców w kierunku niegwałcenia

MichCorleone

Nie ma takiej potrzeby. To wina złego prowadzenia się i/bądź stroju dziewczyny.

ocenił(a) film na 7
MichCorleone

O fakt. Wszyscy winni tylko nie my. Też zwróciłem uwagę, że homoseksualizm był tam tożsamy z pedofilią. Dziwny fikołek Sekielskiego.

ocenił(a) film na 8
Berserk_fw

Jak będzie miał Pan czas to proszę zajrzeć do naszej ostatniej rozmowy. Opisałem tam swój techniczny problem

ocenił(a) film na 7
MichCorleone

A który to był film ? :)

ocenił(a) film na 8
Berserk_fw

Mission Impossible Fallout

ocenił(a) film na 7
MichCorleone

Już odpowiadam :)

ocenił(a) film na 8
Berserk_fw

Uprzedzam, że muszę zniknąć na dwie godziny więc ustosunkuję się dopiero gdy wrócę.

ocenił(a) film na 7
MichCorleone

Ok, ja też nawet zniknąłem na obiad :) W razie czego jutro odpiszę :)