Nie wiem co kieruje osobami, które w pełni świadomie polecą ten film. Pobił on kolejny rekord dna nad dnem. To coś trwa 1 godz. 46 min. (około) i przez pierwszą godzinę nic ale to nic się nie dzieje.... potem coś się zaczyna........ i co? i nic! Prędzej polecę śledzenie odrastających paznokci u rąk i nóg niż obejrzenie tego filmu.
przeczytaj ? i co czytam 3 linijki krytyki .... ok to ja zrobie coś innego UWAGA NA PARE SPOILERÓW !!
Po pierwsze w tym filmie fakt że mimo iż aktorzy są nie znani, ich gra jest na naprawde dobrym poziomie, każda rola jest dobrze zagrana i akurat w filmie potrzebna do budowy całej fabuły.
Historia. Ok historia jest może nie specjalna duchy w pustym hotelu. Ok moze nie wybitne ale jest ciekawie opowiedziane. Historia zmienia się z niewinnej zabawy zmienia się w średnio zrealizowany horror. ok efekt może nie wybitny szczególnie ten wypatroszony dziadek ... ok fakt. ale to nie o efekty z avatara przeciez w horrorze chodzi, kolega na górze móże faktycznie lubi dynamiczne horrory jak lustra, klątwa, dużo potworów dużo biegania dużo strachu i efektów specjalnych. rozumiem i szanuje ale tutaj mamy coś innego bo fakt przez godzine nic sie nie dzieje i O TO CHODZI !! czy wy oglądając to nie mieliście wrażenia że oni poprostu zwariowali ? albo im sie to wszstko wydaje ? napięcie, zwrot akcji to jest to o co chodzi w dobrym filmie, film był tani fakt ale klimat jest naprawde wysokich lotów.
NAPRAWDĘ FILM POLECAM FANOM FILMÓW TAKICH JAK DUCH CZY GOTHIKA !! TYLKO TAKIM LUDZIOM FILM SIĘ SPODOBA
JEŻELI LUBISZ SMAKOSZA CZY KLĄTWE, CZY OPĘTANYCH, CZY NIENARODZONEGO OBEJRZYJ LEPIEJ LUSTRA
no tak nie ma hektolitrów krwi odrywanych kończyń flaków na wierzchu, beznadzieja
Nie musi być hektolitrów krwi wręcz jest to nie wskazane zupełnie tak samo jak flaki na wierzchu, film musi budować atmosferę sam w sobie, niezbędna jest akcja (nie bieganie z pistoletem utytłanym we krwi nie o taką akcję chodzi), coś co wciągnie widza bez reszty, coś co go zaciekawi, pobudzi jego zmysły a nie tylko odruch wymiotny lub samoczynnie opadające powieki, coś co spowoduje że godzina minie niczym chwila co wzbudzi w widzu niedosyt oglądania.... Obejrzyjcie sobie "Sekret jej oczu", "Sierociniec", "Labirynt Fauna", "Kręgosłup diabła", "Oczy Julii" itd. to zrozumiecie co znaczy prawdziwy horror (nie amerykańskie czy udające amerykańskie g...wno). Powtarzam w komentowanym filmie nie ma nic ale to nic godnego uwagi, nic się nie dzieje i to nie dlatego że nie ma krwi i potworów, po prostu nic się nie dzieje jak to bywa w setkach innych nudnych filmach o niczym.
z filmów które wymieniłeś sierociniec to jedno wielkie gó...no już nie bój się ciemności jest lepszy od niego, chociaż wole del Torro w filmach akcji - Hellboy. mógłby zrobić wkońcu 3 część
Obejrzałem i jestem kompletnie zawiedziony... <SPOILERY>
Chciałbym dać więcej temu filmowi, ale nie za bardzo mam jak:
+ dźwięk, muzyka, gra aktorów, budowanie fabuły na klimat rozdziałów
- przez pierwsze 50 minut filmu walczyłem ze snem i ziewaniem; mały niedokończony temat z filmu - medium wspomina coś o jakiejś trójce która chciała pomóc ale się nie udało, brak rozwinięcia tego zagadnienia; reszta filmu w wielu przypadkach krok po kroku przewidywalna; dziewczyna oczywiście zamiast poczekać na zewnątrz to poszła do piwnicy, bo przecież tam będzie napewno bezpiecznie.
Szlag! Ten film miał potencjał, ale nie został on wykorzystany wg mnie. A szkoda!