Pewnie wielu się za mną nie zgodzi ale większość osób spłyca Zakładnika.
To nie jest zwykłe kino akcji, zwróćcie uwagę na dialogi i rozmowy, relacje między głównymi bohaterami.
NIe jest to film na poziomie genialnej Gorączki (także zrobionej przez Manna) ale jest b.dobry
Nia zaliczyłbym tego filmu do kina akcji ale do dramatu sensacyjnego. Moim zdaniem to ten sam gatunek co "Gorączka".
owszem. film ZDECYDOWANI WARTO OGLADNAC. dramat sensacyjny. 8+/10
POLECAM. świetna rola Cruisea i jak zwykle neizawdona rezyseria Manna
Ja nie powiedziałbym ze film którego akcja rozciąga się na kilka godzin to dramat sensacyjny - to typowe kino akcji, ale mogę się mylić.
Co do Gorączki to jest to inny film niż Zakładnik, i raczej nie jest to ten sam gatunek.
Moim zdaniem nie ma zanczenia w jakim przedziale czasowym rozgrywa się akcja filmu. Liczy się konwencja w jakiej dany film został nakręcony. W dramacie sensacyjnym fabuła rozwija się głównie poprzez dialogi i skomplikowane relacje międzyludzkie a w kinie akcji poprzez zdarzenia takie jak strzelaniny, pościgi, wybuchy i bijatyki. W kinie akcji relacje między bohaterami są nieskomplikowane i jednoznaczne w przeciwieństwie do dramatu sensacyjnego. W dramacie sensacyjnym mile widziany jest względny realizm a w kinie akcji realizm może być zbędny (choć nie koniecznie i nie zawsze). Oczywiście, że "Goraczka" i "Zakładnik" to różne filmy ale moim zdaniem to ten sam gatunek. Inny klimat, inna historia ale to cały czas dramat sensacyjny. O kinie akcji nie może być mowy w tym przypadku. Właściwie to "Gorączka" bardziej mi pasuje do kategorii kina akcji niż "Zakładnik", no ale i tak o kinie akcji w przypadku "Goraczki" również nie może być mowy. No ale też mogę się mylić. Należałoby się spytać jakiegoś filmoznawcy :]
Wg mnie Gorączka to zdecydowanie nie jest film akcji. Tam akcja rozwija się na kilku płaszczyznach - problemy małżeńskie Vincenta, wątek Neila i Eady, spór Chirsa z żoną.
W Zakładniku tez dużo jest istotnych rozmów o marlności zabijania itd., ale Zakładnik to film z szybką akcją gdzie dużo się dzieje i dlatego zaliczam go do kina akcji
Ale faktyczne należałoby się zapytać jakiegoś dobrego krytyka albo filmoznawcy :)