Zakładnik

Collateral
2004
7,2 76 tys. ocen
7,2 10 1 76316
7,4 36 krytyków
Zakładnik
powrót do forum filmu Zakładnik

Fenomenalny

ocenił(a) film na 10

Trzyma napięcie,najlepsza rola Crouisa,dobry scenariusz i mistrzoswska ręka Manna. Klasyka

ocenił(a) film na 9
Gladiator1000

Zgadzam się, film wciąga i dobra gra aktorów.

ocenił(a) film na 10
panna_x_filmweb

Crouis z tymi siwymi włosami wymiatał. To w głównej mierze dzięki niemu film ogląda się tak znakomicie

ocenił(a) film na 9
Gladiator1000

No super pomysł na postać, te siwe włosy, siwy garnitur, dzięki tym kolorom przypominał tego kojota, czy co to tam biegło, taka analogia- też jest takim drapieżnikiem :) Ale do gry pozostałych też nic nie mam, Foxx też dał radę i ten glina grany przez Ruffalo był super jak dla mnie.

ocenił(a) film na 10
panna_x_filmweb

Noi ten scenariusz. Praktycznie cała akcja działa się w nocy,fajnie pokazali to mroczne miasto,genialne były rozmowy Crouisa i Foxa o życiu a także historia opowiedziana przez Vincenta w ostatniej jego scenie(o kolesiu,który parę dni jezdził w metrze martwy a ludzie zorientowali się,że nie żyje dopiero jak zaczął śmierdzieć w wyniku rozkładu ciała--jeżeli dobrze zapamiętałem). Ta historia znakomicie uakzała ogrom miasta,anonimowość przebywających w nim ludzi i to,jak małym jest pojedyńczy człowiek w obliczu tak olbrzymiego skupiska ludzkiego. No maestria

ocenił(a) film na 9
Gladiator1000

Tak, dobrze pamiętasz. Vincent opowiada tę historię dwa razy, na początku i na końcu filmu. Taka fajna klamra w filmie. Scenariusz super, te teksty Vincenta pełne cynizmu. Uważał, że inni też są socjopatami obojętnymi na los bliźnich. Co do plusów filmu to jeszcze muzyka, świetna jest ta piosenka w dyskotece Fever, i ciekawe ujęcia np. w tym biurowcu kiedy widać panoramę miasta przez okno.

ocenił(a) film na 10
panna_x_filmweb

Szkoda,że Crouis nie gra już takich ról i znowu powrócił do typowych postaci twardziela o dobrym sercu,który zawsze ma w zanadrzu dwie cięte riposty

ocenił(a) film na 9
Gladiator1000

No fakt.

ocenił(a) film na 10
Gladiator1000

dokładnie to martwy pasażer jeździł w metrze cały dzień a nie kilka ;) no i nie było mowy w filmie o żadnym smrodzie z rozkładającego się ciała :)

ocenił(a) film na 10
gggggrzegorz

A możliwe,ostatnio widziałem Zakładnika daaaaawno temu,ze dwa-trzy lata będzie. W tym czasie obejrzałem z milion filmów i seriali,więc nie pamiętam dokładnie wszystkich szczegółów. Dzięki za przypomnienie :)