Zakładnik

Collateral
2004
7,2 76 tys. ocen
7,2 10 1 76316
7,4 36 krytyków
Zakładnik
powrót do forum filmu Zakładnik

Film mógłby walczyć o status produkcji wybitnej, ale finał niweczy to niepowtarzalne wrażenie.

Nie wiem, jakim cudem, ale Mann stracił kontrolę nad postacią Vincenta. Po prost uczynił zeń jakiegoś terminatora, który skacze po pociągach. W dodatku jeszcze to chamskie zbliżenie twarzy Cruise'a w chwili, gdy ten uczepia się mknącego metra - bezdyskusyjnie najgorsze ujęcie, jakie kiedykolwiek widziałem u Manna.

No i dlaczego Cruise przypomina historię o bezdomnym w momencie własnej śmierci? Nie jestem kretynem - potrafiłbym powiązac jego śmierć z przypowieścią z początku filmu.

W ogóle końcówka (licząc od punktu, w którym taksówka dachuje) robi się bardzo amerykańska: bohater ratuje życie ukochanej (jakże to heroiczne), bieganina po budynkach, komórka, która wyładowuje się "w ostatniej chwili" oraz inne nędzne motywy...

Kurde, naprawdę szkoda mi tego filmu. Mógłby być faktycznie wielki - na miarę "Gorączki" - a tak jest tylko "bardzo dobry" i "trzymający w napięciu".

ocenił(a) film na 9

dla mnie ten film i tak jest swietny pomimo kilku niedociagniec.... co do tych scen z cruise'm jest to po prostu uklon w strone "mission.."

wg. mnie bardziej niedopracowana koncowka byla w "manhunter", zero zaskoczenia etc. ( w ogole inna niz w ksiazce) no i ta krew "lowcy" rozlewajaca sie w ksztalt smoka.... nie przypadlo mi to do gustu wcale...