Zakładnik

Collateral
2004
7,2 76 tys. ocen
7,2 10 1 76330
7,4 36 krytyków
Zakładnik
powrót do forum filmu Zakładnik

"Zakładnik" ma prawo nie podobać się wielu ludziom. Może się wydać nudny i sztampowy. To bardzo specyficzne kino, nastawione na klimat, drobne techniczne smaczki nie widoczne dla niektórych widzów, wyraźnie zarysowane postaci, genialne w swej prostocie dialogi. Dla mnie to kapitalny film. Nie było w nim nawet minuty na której bym się nudził. Każda scena sprawia wrażenie dopracowanej i przemyślanej. Świetna muzyka tylko podkreśla klimat skąpanego w nocy ale oświetlonego jak choinka Los Angeles. Do tego dochodzi magiczna scena z kojotem z lekką dozą tajemniczości i muzyką audioslave. Hipnotyzująca scena...
Zakończenie również sprawia, że film jest jeszcze lepszy, nawiązanie do wcześniej rozmowy Vincenta z Maksem o facecie w metrze jest bardzo ciekawe.
Podobały mi się rozmowy Vincenta z Maxem. Niby banalne ale jakie ważne i aktualne. Widz może przyznać rację Vincentowi nie odbierając jej jednocześnie Maxowi:"...co z ciebie za człowiek?" "Brakuje w tobie podstawowych wartości jakie powinien nosić każdy człowiek",
I jeszcze jeden tekst, który mnie rozbawił: "Mojemu synowi trzeba czasami pistolet do głowy przystawić aby coś zrobił" :)
Jeśli komuś nie spodobał się "Zakładnik" niech nie ogląda "Miami Vice" bo nie spodoba mu się jeszcze bardziej bowiem w "Miami Vice"
reżyser dał jeszcze więcej z siebie, ze swojego stylu, który nie każdemu pasuje.
Tom Cruise pokazał, że jednak umie grać i to nie byle jak. Nie ma w nim nic z gwiazdora jak ktoś już tutaj na forum sugerował. Na prawdę oglądając ten film widziałem Vincenta a nie Toma Cruisa. Świetna kreacja. Jamie Foxx również bez zarzutu.
Ze wszech miar "Zakładnik" zasługuje na szacunek. Na mój już dawno zasłużył jak każdy film Manna. 8/10. Na mniej raczej nie zasługuje.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

dla mnie 9/10. "Heat" Manna 10/10. Natomiast Miami Vice to kompletna klapa, szczerze zawiodlem sie na Mannie.

ocenił(a) film na 8
laq

Nie powiedziałbym, że Maiami Vice to kompletna klapa, ale napewno jeden ze słabszych filmów Manna

ocenił(a) film na 8
Linejdz

Aha, zapomniałbym, ocena Zakładnika 8/10.
Bardzo dobry, wciągający film obok którego nie można przejść obojętnie

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

Zdecydowanie jeden z lepszych filmów sensacyjnych jakie oglądałem. Bez dłużyzn, bez naciąganego zakończenia. Pomimo, iż delikatnie mówiąc nie przepadam za Tomem Cruisem to muszę przyznać, że tutaj wypadł nad wyraz przekonywująco. Na uwagę zasługuje przede wszystkim scenariusz, a szczególnie zgrabnie skrojone dialogi, które nie przyprawiają jak to zazwyczaj bywa o ból zębów. Krótko mówiąc (czyt. pisząc) film naprawdę godny polecenia co niniejszym czynię.

ocenił(a) film na 8
koimas

ja daję 9/10 , a na Miami Vice trochę się zawiodłem. tu dużo lepiej zagrał Foxx. Ale kreacja Cruise-znakomita.