Zakładnik

Collateral
2004
7,2 76 tys. ocen
7,2 10 1 76316
7,4 36 krytyków
Zakładnik
powrót do forum filmu Zakładnik

taki sobie

ocenił(a) film na 6

dlaczego jesteśmy (choćby podświadomie) za Vincentem i mu ciut kibicujemy? ten mechanizm potwierdzony jest także w przypadku Hannibala Lectera. Facet zabija ale albo my tego nie widzimy, albo ludzi, których nam nie przedstawiono w ogóle albo w złym świetle. I nabieramy sympatii do zabójcy.... A sam film? no cóż jak dla mnie to tzw. momentowy. Generalnie dość naiwny ale "dobrze zrobiony". Ogląda się to jak dobrą reklamę i tyle. A jakieś próby psychologizowania - moim zdaniem zbędne to nie ten rodzaj kina. I że Max dobrze gra twardziela, że dobrze mu z tym. Tylko potwierdza uwagę wyjściową

użytkownik usunięty
rycik

Jak dla mnie "taki sobie" to okreslenie raczej pejoratywne a w przypadku filmu przedwszystkim, dlatego pozwole sobie nie zgodzic sie z Twoja opinia,
uwazam ze jest wart obejrzenia i tlumacze dlaczego, dlatego ze pomimo iz jest to tylko sensacja czulem dotyk powietrza nie poruszonego smigajaca kula tylko nieczulego na dziejace obok sie wydarzenia, poza tym brak w nim typowo amerykanskiej przesady zwiazanej chyba z mania wielkosci plus dobra gra aktorow daje mi razem 8:).