Zaklęci w czasie

The Time Traveler's Wife
2009
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 64169
6,3 6 krytyków
Zaklęci w czasie
powrót do forum filmu Zaklęci w czasie

8/10

użytkownik usunięty

Film warty obejrzenia. Subtelny, interesujący, miejscami zaskakujący. Mnie bardzo się podobał. Osobiście polecam.
Mam tylko jedno "ale" co do tłumaczenia tytułu przez polskich (nie chcę użyć zbyt mocnego słowa) półgłówków. Czy naprawdę aż tak trudno było przetłumaczyć tytuł "The time traveler's wife" jako "Żona podróżnika w czasie"???? Po prostu - zgodnie z zamysłem twórców filmu. Czy polskie tłumaczenia zawsze muszą być tak niedokładne? Kto za to w ogóle odpowiada? Moim zdaniem ktoś mało poważny.

ocenił(a) film na 8

Mam to samo zdanie, w Polsce chyba nikt nie ponosi konsekwencji za tlumaczenie tytulow. Jest mnostwo przykladow na to, ze filmy, ktore maja prosty i jednoznaczny tytul, tlumaczone sa tak, zeby przypadkiem zacofany polski widz nie pomylil filmy s-f z komedia romantyczna, jesli wiesz, co co mi chodzi... Zenujace. Nikt tego chyba nie kontroluje, tylko patrzy sie na zyski. Przykladow jest tak duzo, ze mozna ksiazke napisac o tym.

A flm swoja droga byl niezly, dalem az 8/10, bo choc nie zasluzyl na to technicznie i nie tylko, to jednak przeslanie filmu odczytalem jako bardzo pozytywne - cieszyc sie kazda chwila, pogodzic sie z tym, ze nie kazdemu bedzie dane cieszyc sie zyciem 100 lat. Bardzo dobrze znosila to wszystko i corka i zona. Mile.