Zaklęci w czasie

The Time Traveler's Wife
2009
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 64169
6,3 6 krytyków
Zaklęci w czasie
powrót do forum filmu Zaklęci w czasie

Od razu widać, że za tę historię odpowiada kobieta: infantylna wręcz niekonsekwencja, przemilczenie i błędy w kwestii podróżowania w czasie, przy jednoczesnym skupieniu się na historii miłosnej i jej problemach.

Kompletnie olany paradoks podróży w czasie ("czy gdybym przeniósł się w czasie i zabił samego siebie to bla bla bla i tak dalej"), aspekt wielowymiarowości wszechświata (czy z każdą podróżą "tworzył" się nowy Henry, czy oni już wszyscy istnieli? Czy Ci wcześniejsi wiedzieli o tych późniejszych zanim się pojawili lub na odwrót?), nietrzymanie się własnych zasad (skoro nic nie mógł zmienić, to jakim cudem wygrał na loterii poznawszy liczby? Przecież to miał wygrać już ktoś inny!), itd. itd. Poza tym, skoro tak bardzo pragnął się tego pozbyć, to czemu nie poruszył nieba i ziemii, tylko raz poleciał do jakiegoś doktorka z przydrożnego uniwersytetu, a potem zwiał z podkulonym ogonem? Taki fenomen raczej wstrząsnąłby światem i naukowcy mordowaliby się, żeby móc badać ten przypadek...

Jeśli jednak podejść do tego jako wyłącznie do historii miłosnej dla wrażliwych, to jest znakomicie. Bardzo dobrze przedstawiony upływ czasu, co jest głównym problemem w przenoszeniu na ekran historii, które dzieją się przez kilka/kilkanaście lat. Świetne role dziewczynek, reszcie aktorów też nic nie mogę zarzucić. Jedynie muzyka jakaś taka bezbarwna, bo nic z niej nie zapamiętałem.

ocenił(a) film na 7
Nyarli

Dokładnie. Co chwila gdy dochodziło do jakiegoś paradoksu (początkowe spotkanie z bohaterką po którym następuje zaszczepienie w niej słabości do siebie za młodu to już jest mocne przegięcie) chciało mi się śmiać, aby za chwilę rozpływać się w tym romantycznym tonie. Film jest bardzo dobry jeśli ogląda się go tylko dla wzruszeń.
2-3/5

ocenił(a) film na 8
Khaosth

i mnie samemu to wystarczyło :P realizm zostawiam dla filmów na faktach autentycznych tutaj chciałem emocji i to dostałem aczkolwiek mogło by być jeszcze odrobinkę lepiej mimo to warto

ocenił(a) film na 8
Nyarli

Mnie jedno dziwi dlaczego córka mimo lepszych umiejętności podróżowania w czasie nie uratowała go... ( fakt niby w filmie nie mogli oni wpływać na to co się stanie ). Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Jimi89

Niech Cię nie dziwi. Film był pewien sprzeczności i jest wiele odpowiedzi na które nie znajdziesz odpowiedzi. Zgadzam się z Nyarli. Nie poradzili sobie z motywem podróży w czasie.

Kto mi powie, do cholery, jaki popaprany rodzic decyduje się na kolejne i kolejne dzieci, wiedząc że przenoszą się one z łona matki GDZIEŚ i tam umierają? No kurna!

użytkownik usunięty
Nyarli

przed wypowiedziami na temat czasoprzestrzeni polecam na razie elementarz- prace Stephena Hawkinga :] pozdrawiam

Nyarli

Rada Wolkańska uznała, że podróże w czasie nie są możliwe;-)