PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209977}

Zaklęci w czasie

The Time Traveler's Wife
2009
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 64056
6,4 8 krytyków
Zaklęci w czasie
powrót do forum filmu Zaklęci w czasie

hmmm...

ocenił(a) film na 1

Wczujmy się w klimat filmu... mozesz podróżować w czasie i zrobić cokolwiek. Ale decydujesz, że będziesz się spotykał nago z małą dziewczynką, która w przyszłości ma być twoją żoną...

ocenił(a) film na 6
grzejemy

To nie całkiem tak. Spotyka się z dziewczynką nie ze swojej woli (nie kontroluje "skoków"), a kiedy się spotyka wie, że w przyszłości JEST jego żoną. Przy tym nie wychodzi na golasa z krzaków, ale prosi o podanie koca. Twórcy filmu zdawali sobie sprawę z interpretacji pedofilnej i starannie jej unikali. Kto ma takie skojarzenia, jest co najmniej przewrażliwiony w tym temacie. Zrobiliśmy zresztą z pedofilii mit naszych czasów. W mojej młodości małe dziewczynki, tak do 9 lat, hasały po plaży tylko w majteczkach i nikt z tego powodu nie rwał włosów z głowy. Co nie znaczy, że problemu nie ma, bo to zboczenie oczywiście jest, obok kazirodztwa, najohydniejsze.

ocenił(a) film na 6
jak45

Inna sprawa: to wstyd dawać 1 porządnie zrobionemu filmowi tylko dlatego, że masz jakieś brzydkie skojarzenia. Filmom Riefenstahl też dałbyś 1 za to, że była propagandzistką nazizmu? Eisenteinowi za propagandę bolszewizmu?

ocenił(a) film na 1
jak45

Twoje odwołanie do propagandowowych filmów Riefenstahl utwierdza mnie w moich przekonaniach. Tutaj również mamy przykład swego rodzaju propagandy. Ponadto rozumiem, iż rolą sztuki jest kierowanie procesem myślowym i odwoływanie się do pierwotnych emocji, szokowania, ale dla mnie autor sięgnął po "tanie" sztuczki. Możesz określać mnie przewrażliwionym, lecz ja się z tym nie zgodzę. Zawsze staram się przeciwstawiać przesadzie w każdym wydaniu. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
grzejemy

Wymowa dzieła sztuki nijak się ma do jego jakości (zastrzegam - nie uważam tego filmu z jakieś cudo, to przeciętny film). Wybacz, moim zdaniem doszukiwanie się w tym filmie propagandy pedofilii jest absurdalne.
Skończmy może tę dyskusję, bo, jak widzę, do niczego ona nie doprowadzi. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
grzejemy

film to beznadzieja, to fakt, ale książka jest rewelacyjna. czytałam ją już z 5 razy i nie skończę. akurat nie daję 1 za rzekomy wątek pedofilski ;p on nie miał innego wyjścia, przenosząc się w czasie, przenosił się nago i nie wiedział, ile zostanie. traf chciał, że akurat ona bawiła się na polanie, nie miał wyjścia. a co miał latać nago, albo kilka dni i nocy leżeć nago w krzakach? :D niejako był przymuszony. ja tego nie odczuwałam jako pedofilię, w ogóle nie zwróciłam na to uwagi w książce, chociaż faktycznie może dziwnie i specyficznie to wymyślono ;) no cóż, książka to nie poradnik dla małych dzieci - pomoc dla starszego nagiego pana, okradanie, włamywanie się - to książka już dla kumatych dorosłych 18 + ;)