PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=205}

Zakochany Szekspir

Shakespeare in Love
1998
7,0 90 tys. ocen
7,0 10 1 89569
5,8 39 krytyków
Zakochany Szekspir
powrót do forum filmu Zakochany Szekspir

hm... hmm... hmmm... na temat tego filmu można powiedzieć bardzo wiele... przyznam, że z mojej strony byłyby to same pochwały :-) Na pewno napisałabym więcej, gdyby nie fakt, że po raz pierwszy obejrzałam "Zakochanego Szekspira" dopiero wczoraj i wciąż jestem pod WIELKIM wrażeniem, jakie wywarł na mnie ten film!
Wspaniały popis gry aktorskiej Gwyneth Paltrow i Josepha Fiennesa, duża dawka humoru, no i przede wszystkim fenomenalne przedstawienie pięknej miłości młodego twórcy Williama Szekspira do Violi, skazanej na poślubienie żądnego bogactwa Lorda Wessex. Pełen szczerej, wzajemnej miłości i namiętności romans inspiruje początkującego dramaturga do napisania sztuki "Romeo i Julia". Niestety kochankowie zostają rozdzieleni, co skłania mnie do nazwania tego filmu nie komedią, lecz "komediodramatem romantycznym".
Film ten w zabawny i przyjemny dla widza sposób ukazuje historię powstania jednego z największych dzieł Szekspira. Uczący, a zarazem lekki, zapoznaje nas z czasami Szekspira, ukazuje styl epoki Elżbietańskiej, przedstawia fragment życia dramaturga, przez cały czas dbając o to, by widz dobrze się bawił. Tragiczne zakończenie sprawia tu wrażenie, jakby było zupełnie nie na miejscu. Może jednak jest to dobre rozwiązanie (zamiast tradycyjnego dla komedii romantycznych happy endu), chociaż smutne, wzruszające i wywołujące potok łez u bardziej wrażliwych odbiorców. :-)
Film przyjemny, zabawny, romantyczny, wzruszający, dobry na wieczorny seans filmowy (z ukochanym) i nie tylko. :-)