PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=723705}

Zanim się pojawiłeś

Me Before You
2016
7,5 191 tys. ocen
7,5 10 1 191113
5,4 38 krytyków
Zanim się pojawiłeś
powrót do forum filmu Zanim się pojawiłeś

ODCZUCIA

ocenił(a) film na 6

Widząc że scenariuszem zajęła się sama autorka książki spodziewałam się więcej. Wiem, że film nigdy nie odzwierciedla dokładnie książki jednak niektóre momenty były dla mnie rażące.
1. relacja głównych bohaterów rozwinięta zbyt szybko.
2. nie podobała mi się gra aktorska Sama gdy na początku miał udawać dupka- w książce jego postać była o wiele wyraźniejsza, miała lepiej wyostrzony charakter.
3. pomijając takie drobnostki jak podanie złego wieku czy tego że Louisa siedziała po jego prawej a nie lewej stronie podczas kolacji, czy to że powinien siedzieć z tyłu auta, a nie z przodu po koncercie <tak, wiem przesadzam :P>, jednak brakowało mi tego że nie było siostry Willa, kochanki jego ojca, słaby nacisk na relację Louisa- Patrick, podróż prywatnym samolotem, brak udziału Lou no forum,a przede wszystkim to, że Will sam zaproponował spacer. W książce dopiero po zimie poszli na wyścigi konne, a dopiero potem w wiosnę zaczęli wychodzić na zewnątrz, jednak w filmie Will Z WŁASNEJ WOLI chciał wyjść na dwór przed nadejściem zimy i akcji z koniami <no i to że kompletnie zmienili tu treść tego wypadu>
Żeby nie było że tylko marudzę napiszę też dobre strony mianowicie
1. niesamowicie podobała mi się muzyka, dopasowana idealnie do tego filmu
2. gromkie brawa dla stylisty Lou- stroje były urocze, często nieodpowiednie, ale przede wszystkim niesamowicie indywidualne, co nadawało Lou odpowiedni charakter i podkreślało go
Ogólnie rzecz biorąc film bardzo na plus. Śmieszy, porusza <ja jak to ja przepłakałam końcowe sceny i wyszłam z kina cała czerwona na twarzy>, daje do myślenia. Wydaje mi się że dla osób nie czytających książki może być to jeden z najlepszych romantycznych filmów jakie widzieli, dla mnie natomiast jest to jeden z dobrych filmów, gdzie nie żałuję ani czasu, ani pieniędzy i z pewnością powrócę jeszcze do niego. I to nie raz.

ocenił(a) film na 9
kaskaa2303

Jeszcze wg mnie trochę razi fakt, że pominęli historię z labiryntem. Jakby nie patrzeć bardzo mocno odcisnęło się to na późniejszym życiu Lou i tłumaczy np. jej dobór tych strojów oraz strach przed otworzeniem się na świat. A opowiedzenie jej Willowi wzmocniło ich relację.
Poza tym jeśli planują nakręcić drugą część filmu na podstawie książki, która wyszła niedawno, tam ta historia będzie także momentem przełomowym między Lou a jedną z głównych bohaterek. Tak więc nie wiem jak wtedy to nadgonią.
Tak czy siak, mi się film bardzo podobał. Aktorzy jak dla mnie dobrani idealnie i wbrew innym komentarzom - ja czułam chemię między Lou a Willem. I też na końcu się popłakałam, ale na całej sali słychać było ciąganie nosem więc nie czułam się odosobniona :)

ocenił(a) film na 6
emiliaosik

Dokładnie! Labirynt też wydaje mi się ważnym elementem, oraz nie podoba mi się relacja Lou z siostrą, bo w filmie zachowywały się jak najlepsze kumpele, a co innego było w książce. Chemia między bohaterami była! Ja ją wyczułam, tylko nie podobało mi się że wszystko się za szybko rozkręciło. Ale muzyka jak mówiłam magia! Cały czas ją teraz słucham ;D

ocenił(a) film na 9
kaskaa2303

A co do ścieżki dźwiękowej - przesłuchałam i zapałałam szczerą miłością ;)

Nie no poza paroma rzeczami, takimi jak pominięcie niektórych wątków, to dla mnie film zrobiony idealnie :)