Zapach kobiety

Scent of a Woman
1992
8,1 375 tys. ocen
8,1 10 1 374927
7,0 50 krytyków
Zapach kobiety
powrót do forum filmu Zapach kobiety

bo krytykować nie chcę, znając ludzi na filmweb zaraz zostanę zjechany, ale co mam zrobić przeszedłem obok filmu zupełnie obojętnie. Ja wiem, że jeśli jesteś kaleką to nie powinieneś się załamać, wręcz przeciwnie cieszyć się życiem, ale to jakoś za mało. Oczywiście film to świetnie zrobiony film. Mnie nie poruszyło kolejne wielkie dzieło made in USA

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

rozumiem cię , też obejrzałem dobry film i do końca go nie zrozumiałem , film jest dobry (1900: człowiek legenda) a inni właśnie mówią że rewelacyjny itd , ja jeszcze jakoś nie dostrzegłem jego wielkości

Kojak

Moja ocena: 10/10. Film jest nie do pobicia, choćby przez aktorstwo Ala Pacino.

Filmnoir

Najlepszy jest Mistrz Pacino w scenie, gdy jedzie samochodem.

Charlie_M_

a czym ty się przejmujesz? Miej głęboko co inni napiszą; ja mam podobne wrażenia co do filmu; bez rewelacji i tyle :)

ocenił(a) film na 7
Charlie_M_

Gdyby nie te denne i aż do przesady ckliwe zakończenie moja ocena napewno byla by wyższa a tak spieprzyli ten film...

ocenił(a) film na 7
Charlie_M_

Tak bo Ty oczywiscie po stracie wzroku bylbys/bylabys happy, zakladam ze jestes zdrowa osoba, wiec nawet nie masz najmniejszego pojecia o czym mowisz (chodzi o samo stwierdzenie ze trzeba sie cieszyc zyciem, a nie zalamywac kiedy sie jest ,,kaleka''). Chcialbym kiedys zobaczyc jakbys sie sieszyl/a zyciem po takim wypadku jak tu w filmie.

ocenił(a) film na 7
gumis1412

FIlm podobał mi się, ale ta przemowa Pacino na końcu jest na mój gust zbyt "amerykańska".Pcino najlepszy jest jako Michael Corleone z czym pewnie wszyscy się zgodzicie.

pakocudowna

Powiem tylko jedno. 10/10
Film na prawdę świetny.

ocenił(a) film na 8
Charlie_M_

Myślę że 10/10 to przesada. Al jest 10/10, ale troche się zgadzam z autorem topicu. Jeśli dobrze Cię rozumiem to chodzi o to że to 'przesłanie' filmu jest takie płytkie. Też mi się tak wydaje. Jego jedynym przesłaniem nie jest co prawda tylko 'nie poddawaj się kaleko', ale mimo to nie ma tu wielkich wartości.
Jednak to nie powód by krytykować film. Nie wszystko co dobre musi pokazywać wielkie idea i mieć głębie. Film jest świetny i z największą przyjemnością oglądałem każda scene.

ocenił(a) film na 8
czupakabra1991

Chociaż właściwie. Jeśli przyjżeć się temu uważniej. Film porusza też niebanalne tematy. Jak starzenie się, dojrzewanie, fascynacja pięknem kobiety, umiejętność wyboru, konflikt pokoleń. Warto się w to zagłębić;) Piękny film.

czupakabra1991

Jak daje 10/10 to się ze mną nie dyskutuje ;)

ocenił(a) film na 10
Charlie_M_

Zdecydowanie daję 10/10. Rola Al Pacino to majstersztyk.. Młody też dobrze zagrał. ;-)

ocenił(a) film na 9
stepcris

10 to może i przesada, ale daję filmowi 9 - za Pacino i za ogół, niektórym widać przeszkadza amerykańskie zakończenie, ale mi akurat ono odpowiada - w końcu jesteśmy Polakami, nas wychowywano na Mickiewiczu i XIX-wiecznym rozumowaniu patriotyzmu, więc widząc wzniosłe zakończenie powinniśmy przyklasnąć, zakrzyknąć i ruszyć za bohaterem mimo, że niewidomy ^^

użytkownik usunięty
thaumiel

wszyscy mówią o przesłaniu wynikającym z roli ala pacino - i dobrze, ale nie zapominajmy o tmy, co niesie za sobą postać charliego. ten film pokazuje, że zawsze trzeba bronić swoich ideałów, nie podążać slepo za tłumem, nie być potulną owcą. Nie zapominajcie o tym, przecież to równie ważne

Charlie_M_

Pacino rzeczywiście przechodzi samego siebie, ale nie można dawać filmowi dychy za starania jednego aktora. Sama fabuła na początku była spoko,, ale potem robi się coraz gorzej, w końcówce miałem już problemy z wysiedzeniem. 6/10 to max.

ocenił(a) film na 9
gunnar_3

Ja w tym filmie przede wszystkim widzialem cierpienie i obojętnosc Franka Slade ,, I pamiętaj , pieprz wszystko stary....., to wszystko gowno ,, .

użytkownik usunięty
adamno25

jak scenariusz jest slaby to nic z tego dobrego nie moze byc, no bo co jest? przereklamowane

Charlie_M_

po obejrzeniu tej pięknej sceny tańca myślałam, że film będzie rzeczywiście genialny. ale mam podobne odczucia - "Zapach kobiety" jest nawet dobry, lecz momentami nudnawy. Zakończenie (ta przemowa) za bardzo patetyczne, sztuczne. Aktorstwo bardzo dobre, ale nie zachwycające.
To tylko moja opinia.

ocenił(a) film na 5
Charlie_M_

Film oceniłam na 5 - był OK ale mnie również szczególnie nie zachwycił.

Saori89

the_victim idz więcej oglądać Patinsona i Zmierzchów. Idz na tamte forum, a nie tutaj. Ten film jest dla Ciebie za mądry.

użytkownik usunięty
Lukeusz

do Czupakabra:
Te slowo sie mowi tak: Ciupakabra ;)

ocenił(a) film na 5
Lukeusz

O tak podobal Ci sie zapach kobiety, ale jestes oryginalny, naprawde musisz znac sie na kinie. Racja niech oglada Zmierzch bo nie mozna podwazac super kultowosci tego filmu. A teraz wszyscy dodajmy sobie do ulubionych "Casablance" i "przeminelo z wiatrem" bo to super filmy i kazdy musi je lubic. Nie wazne ze rzygasz na nim z nudow jak chcesz sie liczyc na super forum dla zaje**stych i rozmawiac o super zaje**stym "zapachu kobiety" musisz to zrobic. Dla mnie "zapach kobiety" jest tak banalny i przewidywalny, ze ciezko bylo mi go ogladac. A co do Pacino aktor z niego dobry ale nie wiem czy wiecie ze gdy on gra to "przemawia przez niego bog" jakos tak to powiedzial w jednym wywiadzie.

Charlie_M_

Obserwując wypowiedzi dochodzę do wniosku, że chyba cały film opowiada o rzeczach ważnych itd, ale prowadzi on do ostatecznej sceny jaką jest przemowa pułkownika na forum szkolnym. To TAM pojawiają się uniwersalne prawdy, to tam Frank wskazuje jak powinno się żyć. Cała opowieść z podróżami, zapachami kobiet itd to tylko przygrywka. Właśnie na jego przemowie widz powinien skupić się najbardziej. Swoją drogą oglądałem ten film z różnymi tłumaczeniami i przyznam szczerze, że niektóre naprawdę osłabiają wymowę tego filmu, cóż takie życie...

Charlie_M_

rozumien cie dobrze Charli M mi osobiscie film sie bardzo podobał,inne niby "dobre" filmy niekoniecznie np dla mnie beznadziejny byl edward nozycorenki...

ocenił(a) film na 5
Charlie_M_

Dla mnie ten film jest do "obrzygania" amerykanski. Tez nie rozumiem zachwytow nad nim. Smieszyl mnie... wali po galach niesubtelnie.