Zapach kobiety

Scent of a Woman
1992
8,1 375 tys. ocen
8,1 10 1 374927
7,0 50 krytyków
Zapach kobiety
powrót do forum filmu Zapach kobiety

Relacje między zgorzkniałym, a w gruncie rzeczy bardzo samotnym, pułkownikiem, a młodym, skromnym i bardzo prostym siedemnastolatkiem są opowiedziane w bardzo intrygujący sposób. Ale.. i to właśnie małe "ale" nie pozwoliło mi na ani jeden moment wzruszenia. Uważam za udaną scenę, w samolocie, kiedy pułkownik z nieudawaną lubością opisuje swoją miłość do cudownych stworzeń- kobiet. Jednak.. dlaczego było w filmie ich tak nie wiele? w prawdzie cenie brak przesadności i subtelność. Scena tanga również była cudowna, ale dlaczego siedemnastolatek został zupełnie pozbawiony fascynacji kobietami? Czy chociaż nawet mężczyznami? To jednak nie przeszkadzało mi najbardziej. Najgorsze było, wspomniane już, amerykańskie zakończenie. Od początku "sądu" w szkole film przestał być autentyczny, a stał się typową amerykańską bajką z fałszywym, nieprzekonującym happy endem. Szkoda.

ocenił(a) film na 9
astrayheart

Jak gdyby dodać wątek miłosny młodego to film byłby za długi, można by było go wpleść w fabułę ale czy to by jej nie rozmazało ? Myślę, że wszystko jest dobrze obmyślane, a na koniec trzeba przymknąć oko. Wniosek zakończenia może być taki, że warto publicznie powiedzieć co się myśli, tym bardziej, będąc świadomy swojej racji. Pozdr

ocenił(a) film na 5
ggalmat

Nie miałam na myśli wątku miłosnego głównego bohatera, poprostu raziło mnie, że ani razu nie był poruszony ten temat między pułkownikiem, a dojrzewającym siedemnastolatkiem. A przecież to w dużej mierze hołd płci pięknej. Nie zgodzę się też, że na koniec trzeba przymknąć oko. Dlatego, że nie potrafie nie zwrocić uwagi na coś, co sprawia, że cały obraz staje się nieprzekonujący. Film przepełniony goryczą i ciężarem życia kończy się jak bajka dla przedszkolaków. Nie niesie to ze sobą nadziei, ale rozczarowanie. Czasem coś musi skończyć się źle by móc wierzyć, że jest to szczere.

ocenił(a) film na 9
astrayheart

Ja uwielbiam smutne zakończenia, napawające pesymizmem itp. Dlatego pewnie, że zbyt często filmy kończą się pozytywnie albo nijak. Wg mnie warto przymknąć oko na niektóre końcówki, żeby film w ogólnym rozrachunku prezentował się dobrze niż wszystko odbierać dosadnie :P

ocenił(a) film na 5
ggalmat

Tylko że takie zakończenie sprawia, że cały film jest zupełnie nielogiczny. Rozumiem szczęśliwe zakończenie w "życie jest piękne" ale nie absolutnie mówie nie, szczęśliwemu zakończeniu w "zapachu kobiety". Może.. zbyt szczęśliwemu. To takie amerykańskie.. wiwatująca sala na cześć podniosłych sloganów, których trudność osiągnięcia była podkreślana wcześniej przez cały film. Poprostu nie przekonuje mnie to.