PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=122832}

Zaplątani

Tangled
2010
7,6 228 tys. ocen
7,6 10 1 227560
7,3 39 krytyków
Zaplątani
powrót do forum filmu Zaplątani

zauważyłam że w filmie brakuje kilku scen ze zwiastuna,
są dwie wersje tego filmu ?

ocenił(a) film na 8
agipacz_fw

Jeśli chodzi o walczące włosy karate - to był to tylko testowy materiał do animacji włosów Roszpunki - ot animatorzy chcieli się pobawić ;D

ocenił(a) film na 10
iisjah

Ja również zauważyłam, że wielu scen z zwiastuna nie było w filmie. Nie wiem dlaczego...

ocenił(a) film na 10
xDDDx

No właśnie... wielu scen nie było. Przeinaczono także teksty ze zwiastuna (zamiast "Strzelam focha" powiedział coś, czego nie zrozumiałam... "Odpalam powłóczyste"?! Czy coś w tym stylu) Bez sensu.
Film owszem, był zajefajny - ale scen ze zwiastuna tak cholernie brakowało! Np. kiedy Roszpunka zrzuca włosy i przygniata nimi Flynn'a - tego też nie było. Szczerze mówiąc, poczułam się trochę oszukana ;p

ocenił(a) film na 10
paumar1

Już nie przesadzaj! A wolałbyś tak jak to zrobili ze "Starciem tytanów"??
Wszystkie ciekawe i kluczowe sceny umieścili w trailerze! Na filmie kląłem pod nosem, że wydałem 20 kilka złotych za coś co jest za darmo na youtubie...

Zapowiedz powinna pokazywać, czego możemy się spodziewać, a nie co na pewno będzie.
Pozdrawiam

iisjah

ilsjah> a ktorym trailerze byla ta scena?

ocenił(a) film na 8
ancek

W pierwszym. Zreszta tak samo było np z Flynnem krzyczacym do Roszpunki zeby spóściła swoje włosy - też test footage ;)

iisjah

Kurcze, ja w zwiastunie takiej sceny ktorej nie byloby w filnie nie widze. Moze zly zwaistun ogladam? Zarzuc linkiem?

ocenił(a) film na 9
agipacz_fw

nie przesadzaj-nie było dwóch ;) A fil ogólnie fajny :) Pomysł ciekawy

ocenił(a) film na 8
agipacz_fw

Jakie dwie wersje? Tak ciężko domyślić się, że jakaś scena mogła po prostu zostać wycięta w końcowym montażu, kilka tygodni przed premierą?

ocenił(a) film na 9
agipacz_fw

po prostu często zdarza się tak że zwiastuny montowane są 6 miesiące wcześniej przed powstaniem filmu i niektóre sceny w ostateczności nie znajdą się w filmie, ale na dvd w scenach usuniętych owszem :)

marioadas

Wiele scen z pierwotnego trailera nie pojawiło się w filmie albo został nieco zmodyfikowany/zamanipulowany ich sens.
W PL wersji też wyraźnie wiać, że niektóre trailerowe teksty były tłumaczone bez kontekstu, przez co sens wychodził nieco inny. Do pierwszego trailera również zdaje się, że głos Julka podkłada ktoś inny.
Chociaż za zabicie takich tekstów jak: "Zaraz strzelę focha" czy "Ale mi się podoba", a w szczególności brak w filmie "Budzi się we mnie fryzjer" to bardzo znielubiłam tłumaczy :( Mogli spokojnie ten kontekst zachować i byłoby mega.

ocenił(a) film na 9
koletax

No ale przecież, "budzi się we mnie fryzjer" został zamieniony na "ja to żeh kiedyś na plecach takie miał" , co było naprawdę zabawne.
A co do "Zaraz strzele focha" no w ilu filmach jeszcze to usłyszymy, błagam, z to "odpalam powłóczystego" jest w dechę (chociaż nie działa, próbowałem na dziewczynie a ta zamiast paść mi w ramiona zaczęła się śmiać , ale za to że ją rozbawiłem obiecała mi kolejkę :3 ). Tak więc stoję tu po stronie tłumaczy którzy mają u mnie WIELKIEGO +.

Aleksander01

Mimo wszystko brakowało mi tych tekstów ze zwiastunów ;] Kwestia pewnie przyzwyczajenia.