Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143465
4,5 21 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Skoro wiadome było, że koniec świata jest już bliski to po co Caleb na nowo pisał listę tych dat?

ocenił(a) film na 7
WesleY

Tak, to jedna z tych rzeczy, która też nie jest jasna, bynajmniej dla mnie. Ciekawe czy pisał coś nowego, czy może to co napisała także Lucinda 50 lat wcześniej.. jeżeli to drugie to bardzo dziwne - oznaczałoby to raczej, że pewne osoby odbierały ten przekaz (w sensie daty) który "wisiał" cały czas w eterze bez względu na to, że nadawcy także są już w pobliżu.. ktoś ma inną ciekawą teorię?

ocenił(a) film na 8
Mikeer

wydaje mi się,że skoro końcówka - dzieci biegną do drzewa - aluzja do biblijnego drzewa w edenie... jest taka a nie inna,no i sam fakt że para ludzi i zwierząt została wybrana,to może dzięki nim w jakimś innym miejscu,galaktyce,znów będzie życie,świat...i jeśli by tak miało faktycznie być,to lista dat Caleba ma sens.Przecież nie ma życia bez katastrof,zabójstw...więc ta jego niedokończona lista pewnie kiedyś tez posłuży w ten sam sposób,jak lista Lucindy...mam nadzieję,że jasno sie wyraziłam ;O)

ocenił(a) film na 8
WesleY

a może liczby oznaczały współrzędne geograficzne miejsc, w których mieli znajdować się inni wybrani...jak wiadomo tych statków kosmicznych było więcej...

ocenił(a) film na 8
Mania88

hmm mozliwe...ale dopóki nie powstanie kolejna część,tego się nie dowiemy...film ma tzw otwarte zakończenie...może ktoś "zna"inne jego zakończenie?

WesleY

Caleb pisał nie od nowa, tylko to, czego nie zdążyła dokończyć ta dziewczynka 50 lat wcześniej (bo nauczycielka zabrała jej kartkę). Mi się tak wydaje. Albo właśnie pisał te współrzędne, gdzie mieli pojawić się obcy.

ocenił(a) film na 7
Piotras2009

"Mi się tak wydaje. Albo właśnie pisał te współrzędne, gdzie mieli pojawić się obcy. "

Tak samo mi się wydaje.. współrzędne geograficzne miejsc na Ziemii gdzie miały pojawić się pozostałe statki.
Jak ściągnę film to sobie obejrzę dokładnie te cyferki Caleba, były dość duże (no bo zaczął ryć paznokciami) to może będą miały jakiś sens, i coś ciekawego będzie się pod tym kryło, chociaż może też wyjść tak że nie będą nic znaczyły ;)

użytkownik usunięty
Mikeer

A może na ziemi ocalała garstka ludzi i to dla nich pisał te cyfry

ocenił(a) film na 8

a może pisał list do kochanki ;)
btw ma kto moze linka do wersji dvdrip czy scr na rapidzie lub mage lub innych mediafire;P?:):):):):):):)

ocenił(a) film na 10
WesleY

Mysle, ze on pisal te daty dal tych co ocaleli pod ziemia np. pan prezydent i jego swita...ich dni mogly byc policzone - przypomnij sobie stary film Mad Max.... walka o przetrwanie na ziemi.... mysle, ze dla nich pisal te daty ;)

ocenił(a) film na 8
WesleY

heh, a ja mam inna teorię...
skoro zostali zabrani na inną planetę, aby znów rozpętać ten ludzki bałagan od nowa, to może były daty dla nowego świata ?? ;)

ocenił(a) film na 7
WesleY

Z tym pytaniem jest tyle odpowiedzi (co mnie zdziwiło), że można by się pokusić o jakąś analizę ocen względem rozumienia tego fragmentu, np:
-Mojej siostrze film się bardzo podobał. Zapytałem się jej co ona sądzi o tych liczbach i stwierdziła, że Caleb pisał tą samą listą. Na pytanie po co skoro świat się kończy powiedziała "No fakt...".
-Mi z kolei film się raczej średnio podobał. Wykonanie i parę scen doceniam, ale raczej się wynudziłem na seansie. Ja tą kartkę odczytuję jako daty katastrof dla nowego świata na którym wylądowali.