No właśnie jak z tym jest? Końcówka filmu nawiązuje do Edenu ale również to mogła być po prostu
inna planeta. Jak wy myślicie?
Ja myśle że to po prostu było ufo, które chciało żeby ludzie osiedlili sie na innej planecie. Nie wpadłabym na Eden xd
Dla nie to kosmici, którzy na inną planetę zabrali tylko wybranych, a więc tylko dwójkę dzieci. Nie bez powodu wybrali dziewczynkę i chłopca. Na końcu pokazane jest drzewo. Jest to analogia do pierwszych ludzi na ziemii: Adma i Ewy. Dzieci są pierwszymi istotami na tej planecie, wydaje mi się, że to oni zapoczątkują nowe istnienia na tej planecie i będzie to taka druga ziemia.:))
Tam nie było tylko 2 dzieci. Jak "statek" odlatuje, to syn Cage'a i córka Diany są w takim jakby ramieniu. Cały statek ma kilkanaście/dziesiąt takich ramion, więc można wnioskować, że było ich tam więcej niż tylko para.
Czy Wy oglądaliście końcówkę? Przecież jak wzlecieli statkiem ponad planetę tam było kilka innych statków, które pewnie inne dzieci lub dorosłych zabrały ze sobą na tą nową planetę. Nie tylko dzieciak Cage'a i ta dziewczynka byli wybranymi. Tak samo jak oni idą w stronę drzewa na nowej planecie, widać w tle inne statki, które pewnie podrzuciły inne osoby z Ziemi.
wee, szkoda ;D Lepsze byłoby zakończenie tylko z tą dwójką dzieci:)) jak Adam i Ewa :D:D:D może u mnie zadziałała wyobraźnia, a nie dokładna interpretacja filmu, bo owszem, inne statki widziałam, ale jakoś nie pomyślałam, że tam moga być również inne dzieci, zaślepiona byłam właśnym wyobrażeniem końcówki filmu:))
Cóż według niektórych przekazów Adam i Ewa byli tylko symbolicznie pierwszymi ludźmi na ZIemi,,według niektórych przekazów ludzi było więcej, ale o tej dwójce była tylko mowa tak samo na filmie były pokazane inne statki, które mogły mieć inne osoby w sobie i zostali wybrani na nową Ziemie, a symbolika Adama i Ewy to Abby i Caleb,a te inne statki to inne osoby po prostu. A ci "inni" wydaje mi się, że to Aniołowie gdyż posiadali skrzydła a raczej ich zarys.
W filmie celowo nawiązali do Biblijnego Adama i Ewy, jednak wg. mnie i co ich uratowali byli po prostu kosmitami, którzy nie chcieli bezczynnie patrzeć na wyginięcie rasy ludzkiej. Ich postawa może sugerować, że w przeszłości też tak się stało, przywieźli ludzi z innej planety, stąd ideologia wiary w anioły, czyli postaci opisywane na ich podobieństwo. Spekulować można by dalej, ale nie będę denerwował zagorzale wierzących. Ten film ma zadziwiająco otwarte pole na dyskusje i spekulowanie.
Nawiązując do teorii poprzedników powiem tylko, że dwie osoby jak bardzo by się nie starały, nie dały by rady zapoczątkować społeczeństwa, które przetrwało by kilka tysięcy lat. Degeneracja genowa doprowadziła by do uwydatnienia w którymś pokoleniu tylu negatywnych cech, że pewnie taka populacja by wymarła. Niektórzy wierzą, że Adam i Ewa byli tylko we dwoje i tylko od nich pochodzimy, ale analizując to pojęcie, to do 5 pokolenia po nich musiały by królować związki kazirodcze, co chyba nie jest uznawane za dobre przez katolików.
Tyle ode mnie, mam nadzieję, że nie zapoczątkuje agresywnego dialogu z katolikami, bo to tylko moje przemyślenia, z którymi przecież nie musicie się zgadzać. Pozdrawiam :)
co więcej Adam i Ewa mieli dwóch synów Kaina i Abla po śmierci Abla urodziła Seta czyli dalej by musieli pukać matkę...
Testament zawiera symbole i Adam z Ewą to tylko jedni z licznych ludzi, którzy wtedy byli jak w filmie dzieci głównych bohaterów można przyrównać do Adama i Ewy ale widać jak są tam też inni..
Podobnie jest z powstaniem świata w 7 dni co też jest tylko symboliczne, bo wiadomo że trwało to o wiele, wiele dłużej
Nie można brać tej księgi dosłownie tak jak nie można dosłownie tłumaczyć języka obcego na nasz czy odwrotnie bo często wychodzą bzdury :)
Przecirz widac ze nie tylko 2ke zabrali a pelno statkow ziaren odlatywalo z ziemi.bjak dzieci biegly do dtzewa ladowaly inne statki z dziecmi.
Aniołowie, widać rysy skrzydeł jak sie przyglądało w filmie :) Poza tym do tego też to nawiązuje w filmie.