Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143465
4,5 21 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Film oceniam pozytywnie,zaskoczyła mnie dobra kreacja Cage'a, za którym ostatnimi czasy nie przepadam, a ponadto jestem głęboko zainteresowany tematyką poruszoną w "Zapowiedzi" tzn. końcem świata. Niedawno oglądałem "Armageddon" oraz "Dzień w którym zatrzymała się ziemia" i przyznam, że obydwie produkcje pod względem realizmu nie trzymają poziomu "Zapowiedzi".

Dlatego chciałbym was Drodzy Filmwebowicze zapytać, co sądzicie o modelu końca świata przedstawionym w "Knowing". Czy uważacie, że jest on możliwy, a może macie własne przemyślenia na ten temat i sądzicie, że armagedon będzie wyglądał zupełnie inaczej?

Osobiście sądzę, że schemat końca świata stworzony w "Zapowiedzi" jest bardzo realny, chociaż wątpię, byśmy dowiedzieli się o tym na chwilę przed katastrofą i to wydaje mi się głównym defektem fabularnym filmu. Przecież istnieje instytucja NASA, która na bieżąco bada sytuacje w kosmosie i obserwuje temperaturę Słońca, więc wydaje mi się to drobnym wykiwaniem odbiorcy. Poza tym powtarzający się coraz częściej w filmach katastroficznych motyw kosmitów ratujących Ziemian, staje się powoli oklepany, także sądzę, że można go było jakoś uszczuplić, albo całkiem zlikwidować.

Chciałbym się dodatkowo dowiedzieć co sądzicie o zachowaniu ludzi, na końcu, gdy już wiadomo, że ludzkość wyginie? Czy wydaje wam się to naciągane czy może rzeczywiście sądzicie, że prawie nikt nie będzie zastanawiał się nad tym by spędzić czas z rodziną, tylko większość społeczeństwa zacznie kraść i rabować?

ocenił(a) film na 5
Big_Red

Koniec świata może nastąpić, ale ufoludki raczej nie przylecą nam z pomocą :)
Wystarczy poczytać Biblię, tam jest to opisane, a tutaj zekranizowane, tylko że zamieniono parę szczegółów, w wypadku tego filmu rolę Boga odgrywają kosmici, kobieta widząca przyszłość, to Prorok, dzieci to Adam i ewa, a sam koniec świata to apokalipsa.
A czy ludzie będą zachowywać się jak zwierzęta?
Śmiem wątpić, gdyż w chili pewności, że za chwilę się umrze, ludzie raczej zachowują się apatycznie, płaczą, lamentują, ale nie wykazują działania, tak jest zawsze, można to zobaczyć po tym, jak zachowują się skazani na śmierć, tylko w filmach podejmują walkę, w rzeczywistości, podczas wojen ludzie często nie byli skrępowani żadnymi kajdankami itp. szli na rzeź potulnie jak barany, mało kto ma w sobie siłę, aby walczyć z nieuniknionym, w tym wypadku niektórzy mogą dostać świra i zacząć zabijać, kraść i plądrować, ale to będą nieliczni, typowi ateiści, bo wierzący będą modlić się, wierząc, że tak miało być.