PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119847}

Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143318
4,4 27 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Do tych co oglądali film, końcówka filmu chodzi mi jak ta dziewczynka z tym chłopcem spacerują po zniszczonym nowym świecie czy aby oni na pewno wylądowali na Ziemi czy może zasiedlili inna planetę w innym Układzie Słonecznym bo mi się tak wydaje ze tamten układ Słoneczny przestał istnieć po zniszczeniu przez Słonce i przewieźli ich w inny Układ. Film wzrusza, straszy, bawi co trzeba więcej 10/10!!! naprawdę nie oderwałem ani chwile oczu od tego filmu, jeśli się w niego wgłębi można odnaleźć bardzo dobrą fabułę zasługująca na najwyższą notę, POLECAM!!!

PS Dziwi mnie taka niska ocena filmwebu widocznie oceniali go na tej stronie słabi krytycy, a być może Polacy są kiepskimi krytykami:-), oceny tego filmu w innych krajach m.in. w USA są wyższe!

UWAGA SPOILER!!!

Nie, to nie była Ziemia. Kosmici zawieźli wybrańców na inną planetę w innym Układzie, aby tam ludzkość zaczęła wszystko od początku. Niemożliwe jest odrodzenie się życia po takim kataklizmie w tak krótkim czasie.

Nie wiem czemu na forum wszyscy narzekają na końcówkę filmu. Zakończenie jest wyraźnym nawiązaniem do wydarzeń opisanych w Biblii. Symboliczne drzewo życia i dwójka pierwszych ludzi - Adam i Ewa, w tym przypadku Caleb i Abby. Wniosek? Nie ma Boga, są kosmici którzy któryś już raz z kolei ratują gatunek ludzki przed całkowitym wymarciem. Widocznie znudziło im się ciągłe podbijanie planet ;)

END OF THE SPOILER...

Jestem świeżo po seansie, jak na razie daję 7/10. Film mnie jakoś specjalnie nie zachwycił, ale też nie żałuję poświęconego czasu. W sam raz na raz.

ocenił(a) film na 8
Sheo

Czy ja wiem, czy ten chłopiec i dziewczynka byli pierwszymi na nowej planecie, ja widziałem dużo statków odlatujących od owej planety ;)

to tak btw. bo sens ten sam :P

ocenił(a) film na 7
khef

to nie była tylko dwójka, tam było pokazanych kilka statków, pewnei kazdy zabrał młodych przedstawicieli z innych kontynentów (państw?) ;)

ocenił(a) film na 6
Sheo

Niegłupie... Kosmici wybierają tylko dwójkę dzieci, jeszcze nie zniszczonych złem tego świata. Gdyby wzieli resztę ludzkości i tak by się prędzej czy póżniej wybili - NA CO NIE MIELI ARGUMENTÓW BO KOŃCA ŚWIATA NIE PRZYNIÓSŁ LUDZKI BŁAD A ŚLEPY TRAF.... dlatego nie czaję zakończenia. Dlaczego nie mogli uratować więcej ludzi?

ocenił(a) film na 9
Kulasisko_Pospolite

Ten film zdecydowanie przerósł moje oczekiwania spodziewałem sie takiej średniawki a tu prosze wyszło dosyć mocne kino i film katastroficzny(sceny ze spadającym samolotem i z pociągiem naprawde zrobiły na mnie wrażenie).
Pomimo tego że koniec świata nie nastąpił z winy człowieka to kosmici może sie skapneli że duża ilość ludzi niezbyt dobrze wpływała na naszą planete i dlatego uratowali mąłą ilość dzieci co wydaje sie logicznym wyborem ponieważ nie miały by one by takich problemów z zaklimatyzowaniem się w nowych warunkach jak dorośli a po za tym mają jeszcze prawie całe życie przed sobą.

ocenił(a) film na 8
maclaren_gtrm

To byli przecież przepowiedziani w księdze Ezechiela aniołowie, a te całe obręcze to nie żadne statki a koła rydwanu Boga. Nara.

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Samo sedno.
I tylko wtedy ten film ma zupełny sens.
Zagłada nie jest przypadkowa, tylko jest wynikiem boskiej interwencji. Do której zostało wykorzystane Słońce.
Zostają uratowani tylko nieskalani. Zupełnie jak w ksidze Objawienia.

użytkownik usunięty
Sheo

Też nie rozumiem negatywnych opinii o końcówce filmu. Co jest złego w obcych istotach? Zakończenie ani trochę nie rozczarowuje ("Osada" i "Znaki" - podobne filmy, a jednak ich ostatnie minuty były do niczego). Tutaj wszystko bardzo ładnie dopięte.