Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143465
4,5 21 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Ci, którzy twierdzą, że to kolejny hollywoodzki gniot, to chyba jeszcze żadnego kitu nie widzieli! Film był boski!
Pomijając fakt, że główną rolę grał mój ukochany Cage, do którego mam wielką słabość i dzięki któremu przede wszystkim poszłam na ten film, całość zrobiła na mnie ogromne wrażenie.
Zacznijmy od paru słów o muzyce. Była dobrze dobrana do wszystkich sytuacji. Nie wiem cóż więcej można o niej powiedzieć, bo musiałabym się tu nieźle rozpisać... ;)
Tyle się tutaj naczytałam, że niewarto, że jedno wielkie gówno, że nie można wysiedzieć, i że tylko scena katastrofy samolotu jest fajna itp. itd... Nieprawda! Film przez prawie całe dwie godziny trzymał mnie w napięciu, a naprawdę mało jest takich, które potrafią to ze mną zrobić. Ogólnie spodziewałam się czegoś w stylu "Dziewczynka ma jakieś wizje, zapisze to, potem odkopią tą kapsułę, spróbują zapobieżyć trzem katastrofom, ale się nie uda i koniec." A tu proszę, genialny pomysł na film! Dużo mnie zaskoczyło. Siedziałam w kinie z Mamą (nie przepada za horrorami itp.) i kiedy te "anioły" (wtedy myślałam, że to jakieś złe duchy) próbowały porwać w lesie Abby i Caleba, Mama powiedziała, że spać w nocy nie będzie mogła. A gdy jeden z "nich" pokazał Calebowi we śnie ten płonący las i zwierzęta, już wiedziałam, że "oni" chcą dobrze. To jedno. Drugie: scena z samolotem rzeczywiście wyglądała dobrze, aczkolwiek widać było jednak lekką sztuczność tego zdarzenia. Zdecydowanie scena w metrze wyglądała o wiele bardziej naturalnie i zrobiła na mnie większe wrażenie. I kolejną rzeczą, która absolutnie mnie zaskoczyła była ta końcówka... Do ostatniego momentu sądziłam, że Ziemia jednak ocaleje (albo chociaż mój Cage:P). Myślałam, że coś jednak źle odczytali i nie będzie katastrofy. A jednak zdarzyła się. Sam efekt palonej, niszczonej Ziemi też wypadł dobrze. Wtedy zastanawiałam się tylko jak tak naprawdę skończy się całość. I znów film mnie zaskoczył. Happy end, którego bym się naprawdę nie spodziewała! Początek nowego świata, kolejny początek ludzkości, początek wszystkiego... To wszystko sprawiło, że w oczach stanęły mi łzy, a w głowie zaczęły się plątać myśli co by było, gdyby tak naprawdę się stało. Doszłam do wniosku, że byłoby to niegłupie ze strony Boga, gdyby zafundował nam taki koniec starego i początek nowego świata. Może świat wyglądałby inaczej, lepiej...?
OCENA: 10/10

ocenił(a) film na 5
m4d214

Jak masz zamiar pisac SPOILERy dziewczynko, to w tytule tematu pisz o tym...

spinacz86

dokladnie! dziewczyno puknij się w głowę! i co myślisz, ze teraz kiedy znam zakończenie będzie mi się chciało na to iść ?? :/ kretynka

ocenił(a) film na 6
Candy_Perfume_Girl

Weście sie opamietajcie,zakończenie jest tu podawane w prawie wszystkich komentarzach więc się nie czepiajcie.A pozatym trzeba było najpierw iśc do kina i po seansie sprawdzic komentarze,a nie odwrotnie,bo wiele jest tu komentarzy ludzi którzy bejrzeli film na kompie w słabej jakości... A co do m4d214 to świetnie opisałas film,równiez uwazam ze jest zajebisty i nie rozumiem co tak wiekszosci nie odpowiada to zakończenie...
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Joecrou

A myślałam, że na tym forum panuje jakakolwiek kultura osobista... :) Myliłam się. :) Pozdrawiam Was, nerwowi ludzie. :)

Candy_Perfume_Girl

Wiesz co??? Według mnie to ty jesteś Kretynka!!! Wcale nie musialas tego
czytać przed obejrzeniem filmu!!! Ale zrobilaś to a teraz ją obrażasz!!!
Wiec czasem najpierw pomyśl nim cos napiszesz! Pozdrawiam m4d214...

ocenił(a) film na 9
beyond_my_control1984

Dziękuję za poparcie. :)
A swoją drogą... Rzeczywiście nie trzeba było tego czytać po prostu, poza tym trafiłam już na wiele tematów, w których były wyjaśnione niektóre sprawy, a się nie rzucałam. :)
A po drugie - gdy pisałam te parę zdań, tego filmu nie było już w kinach, więc byś już raczej na to nie poszła. ;)