Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143465
4,5 21 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Całkiem miłe zaskoczenie. Dziwi mnie nieco niska ocena na FilmWebie (ale to już świadczy o ludziach). Nie wiem co im przeszkadza w tym filmie. Obraz twórcy "Ja, Robot" jest nastawiony nie na efekty specjalne i wielką rozpierduchę, tylko na psychologiczne aspekty. Widz ogladając ten film poprosyu myśli o realnym zagrożeniu i realności rzeczywistych wydarzeń (nie chodzi mi tu bynajmniej o wątek kosmitów). Atmosfera apokalipsy jest skromna, ale świetnie budowana, przez co klimat filmu wzrasta. Spodziewałem się po zwiastunie, że Cage zagra kolejnego bohatera, który zacznie ratować świat po otrzymaniu rzędu cyferek, które przepowiadają ludzkie katastrofy. Na szczęście z biegeim czasu film zmienia swój ton na można by tak rzec bardziej filozoficzny. W końcu także nasza piękna planetka, różowymi duszyczkami przebywającymi na niej zostaje rozwalona. Nie mamy tu zatem Willa Smitha, Bruce'a Willisa albo Toma Criuse'a, którzy zbawiali by świat. Happy end jest połowiczny, a Apokalipsa się dopełnia, i nam widzom, pozostaje strach i wątłe mysli na temat naszego końca. Zauważyłem, że ludzie na forum czepiają się kosmitów, jako alegorii Boga, którzy tworzą akrę dla wybrańców, aby stworzyli nowy świat. No ćóż trchoę to głupie. Niedawno obejrzałem film "Otchłań" Camerona, i tam kosmici także bawili się w Boga i dzięki poświęcieniu bohatera postanowili nam odpuścić. Tam nikogo to nie drażniło, a tutaj boli to prawie wszystkich. Proyas (czy też scenarzyści) mieli dobry pomysł na przedstawienie biblijnych wydarzeń w bardziej realnym świecie, i za to należą im się brawa, bo obraz jest na sój sposób pouczający, smutny i urzekający. W mojej pamięci zostanie na długi czas.
8/10

ocenił(a) film na 6
Bialy_Pielgrzym

Nic dodac,nic ując.Ja oceniam film na 9/10
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Bialy_Pielgrzym

Według mnie to najlepszy film katastroficzny. Świetnie wykonany, zrealizowany (sceny katastrof to mistrzostwo świata) i zagrany. Wciągający, trzymający w napięciu i wzruszający (pożegnanie z synem, wspólne oczekiwanie na zagładę). Wszystko zgrabnie i z sensem łączy się w jedną całość zwięczoną połowicznym Happy Endem. Dużo symbolizmu, ale na szczęście subtelnie i delikatnie(np.:obcy podobni do aniołów, napis na aucie: Jesus is theee way truth E life)
Jak wspomniał Biały Pielgrzym duży plus należy się za odejście od stylu american hero. Główny bohater nie może nic zrobić, nic poza akceptacją tego co nieuniknione.
9/10
pozdro

ocenił(a) film na 6
dezertx

Ja też jestem miło zaskoczony ale nie aż tak;) Jednak smiało twierdze, że jest to jeden z lepszych thrillerów s/f w ostatnich latach i jeden z lepszych (ostatnio) filmów z Cage'em. Chociaż co raz bardziej zaczyna mnie drażnić ta jego "oszczędna" gra. Sam film ciekawy ale dla mnie taki na mocne 7/10
ps. sceny katastrof dobrze pomyslane ale efekty hmm troche za bardzo "sztuczne", zwłaszcza ta druga. Tak przynajmniej ja to widziałem...