Szczerze to dostałem ten film od znajomego na DVD razem z innymi filmami. Przeczytałem ,że dotyczy on numerologii ,która przewiduje jakieś tam wydarzenia. Od razu przyszło mi do głowy ,że to coś w rodzaju Oszukać przeznaczenie. Miałem rację ,film wyraźnie inspirował się tym drugim z motywem przewidywania śmierci. Jednak z początku nie dotyczyły one głównych bohaterów tylko ogólnych katastrof. Nawet scena z metrem była kompletnie wyciągnięta z oszukać przeznaczenie 3.
Ogólnie mógł to być całkiem przyzwoity film. Jednak pod koniec autorzy postanowili wszystko to zmieszać z mitem religijnym. Było to o tyle mało wiarygodne ,że patrząc na poprzednie wydarzenia z filmu rysował on straszny obraz boga mściwego i bezlitosnego. Małej dziewczynce anioły(duchy) szeptały do ucha zmuszając ją do pisania liczb bez jej kontroli nawet gdy nie miała długopisu zmuszały ją do wyrywania sobie paznokci drapiąc cyfry na jakiej kol wiek powierzchni pod ręką.
Skąd wiem ,że to były anioły . Ponieważ te słowo nie zostaje użyte jednak w niektórych fragmentach filmu były referencje religijne i obrazki ,które na to wskazywały.
Więc podsumowując to mógł być całkiem przyzwoity klon Oszukać przeznaczenie gdyby nie motyw porwania boskiego czy cokolwiek. Ponieważ ten motyw kompletnie nie pasował do okrutnych poprzednich wydarzeń. Jestem agnostykiem i nie wierzę w osobowego boga jednak scenarzysta zrobił z boga istnego rozbójnika żerującego na przerażeniu i spustoszeniu.
Ale się to ciągnie ponieważ jest tyle rzeczy ,które poszły nie tak w tym filmie przez te motywy ,które do siebie w ogóle nie pasują.
całość 4/10 . Wszystko jest ok tylko rączka mściwego boga ściąga go na niszę.