Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143465
4,5 21 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Jedni uważają ją za najlepszą scenę w filmie.
Są też tacy, którzy uważają ją wogóle za jedną z najlepszych
scen filmowych, ukazujących katastrofę samolotu.
Cóż, o gustach się oczywiście nie dyskutuje.
Mnie osobiście się nie podoba - przede wszystkim dlatego,
że wygląda mi zbyt komputerowo (IMO!!!)
Jest jednak jedna rzecz, przez którą mam wogóle problem z tą sceną.
A mianowicie...
Cage podchodzi do policemana i bla bla :)
Cage stoi w tym momencie plecami do drogi
i do stojących tam samochodów. Nagle policjant spogląda ponad Cage'a
i przerażony zaczyna uciekać. Nasz bohater odwraca się i też coś dostrzega. Zmiana kamery. Teraz widać plecy Cage'a i samochody przed nim.
Nagle ostry skręt kamery o prawie 90 stopni w prawo i...
Dopiero teraz widać nadlatujący samolot.
Więc? Z oczywistych względów ponad drogą (gdzie patrzyły wcześniej zainteresowane osoby) samolotu być nie mogło!
Ponieważ nadleciał z prawej.
Co dostrzegli? Czego się wystraszyli? No właśnie...
Błąd? (chyba najgorszy z możliwych)
Strasznie psuje to cały (komputerowy) efekt tej sceny.
Czekam na Wasze opinie.

ocenił(a) film na 4
Truth

Było tak jak mówiłeś. Też zwróciłem na to uwagę. Natomiast mi dużo bardziej przeszkadzał obraz tuż po katastrofie. Cage wbiega tam i ratuje ludzi. Odrobina komuterowego obnia i zamiast kłebów kłębuszki dymu źle niestety bardzo źle

sektor0

dokładnie, zgadzam się z tobą. Mogli to sobie darować i wystarczyło by jak Cage ledwo co wyszedł z samochodu(jak zerzymał się w korku) i widzi jak rozbija się samolot. Mogłby tam pobiec ale tylko oglądać wrak

ocenił(a) film na 8
Truth

Ale się czepiacie....A ja powiem teraz że padało i krople deszczu stłumiły ogień no i co teraz??...:p

ocenił(a) film na 6
Tommy_Filmweb

Odpowiemy, ze paliwo lotnicze nie jest tak latwo stlumic za pomoca jakiegos deszczku ;P

a co do perspektywy, samolot prawdopodobnie spadal lotem wirowym, jak by nie bylo podczas spadania skrecal, wiec rownie dobrze na poczatku mogl byc nad samochodami caly czas obnizajac lot i zataczajac kolo, ale... jest to dosc naciagane :P

ocenił(a) film na 7
Sulikczek

no kolega prawde mowi ... jak historia nas uczy dobre paliwo lotnicze topi hartowana stal a nawet tytan ... dowody pytacie ... slynne WTC 1,2 i 7 oraz oczywiscie pentagon ... no tam po wybuchu samolot doszczetnie splonol ... znaczy roztopil sie

ocenił(a) film na 8
frey0527

Po pierwsze to mój post to była prowokacja a po drugie w Pentagon żaden samolot nie uderzył!!..Jesteś jedną z tych osób co wierzą we wszystko co podają publiczne media....!..marny twój żywot:/

ocenił(a) film na 7
Truth

heh mnie rozbawil motyw jak Jeden plonacy typ biegnie i mija naszego bohatera a Cage na to "Hej Hej!!!!" jakby chcial sie zapytac ee co tu sie stalo?^^ albo dokad leciales?:D ogolnie film mi sie spodobal ale te motywy Ufo tak jak w indianie 4 tez na sile wcisniete ale ogolnie dalem 7/10

razielospl

jak dla mnie naprawdę ta scena była najlepsza w filmie i nie przeszkadza mi, że pomylono kierunki ;) scena niezwykle efektowna (oczywiście samego spadania i rozbicia, bo potem to "ratowanie na siłę" przesadzone), więc dołączam do tych, których ta scena "urzekła" :)

ocenił(a) film na 7
bartopilkarz

Dopowiem tylko że większość osób tej zmiany nawet nie zauważy. :)