PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119847}

Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143325
4,4 27 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Film moim zdaniem bida z nędzą, pomysł okej, zapowiadał się ciekawie, ale to co działo się pod koniec było świetną ... komedią .
No więc
a) Powiedzcie mi czemu obcym zależało, żeby ocalić gatunek ? . Nie powinno im to zwisać i powiewać? Nie wiem, moim zdaniem trochę się to kupy nie trzyma , jak w ogóle wątek z kosmitami.
b) Lucinda słyszała głosy, choć nie była wybrana. Rozumiałabym to, ale po co było całe to spisywanie dat, skoro koniec Ziemi był już nieodwracalny? Skoro ludzkość i tak miała zginąć, to po co znać daty katastrof? Przecież w końcu z tego, że John odczytał te cyferki nic nie wynikło . Kosmici i tak pewnie zabraliby jego syna, a Ziemia i tak by znikła . Więc na co było to wszystko ?
c) Od czego niby zależało, kto był wybrańcem ? Nie wiem, kosmici robili jakiś casting, losowanie, wielką kumulację?
d) Na początku szukałam jakiegoś głębszego sensu w tym rozdawaniu kamyków, ale go nie znalazłam. Dostawali je wybrańcy ? To czemu miał je też John i Diana ?
e) Wypadek samolotu był zrobiony dziwacznie. Przy takiej sile uderzenia raczej nikt nie powinien przeżyć, prawda? To jakim cudem jakiś koleś tańczył sobie w ogniu, kobieta biegła niemal całkowicie nietknięta itd ... ? Gdyby jeszcze Diana wyszła cało z wypadku samochodowego, pomyślałabym, że niektórzy bohaterowie filmu są nie do zbicia.
A i jeszcze coś , co mnie rozwaliło xD
Króliki na końcu xD .
Czyżby zapowiadała się planeta z ludźmi i tymi małymi zwierzaczkami w roli głównej ?...

ocenił(a) film na 6
bruyante

Specjalistą nie jestem, zgodzę się z Tobą, że film zapowiadał się ciekawie dobry początek, a dalej coraz gorzej. Ja jednak nie doszukiwałbym tu się wątku z "obcymi" jak dla mnie bardziej tu pasuje wątek religijny. W domu Lucindy znajdują kartkę wyrwaną z Biblii, poza tym obok jej łóżka także leży Biblia. Kosmici jak ich nazywasz mogą być wysłannikami od Boga jak się dobrze przyjrzeć scenie gdy zaczynają się unosić widać u nich takie blade rozmyte niby skrzydła coś na wzór aniołów. Jak już trafiają na inną planetę ładnie pokazany jest motyw drzewa z raju Eden. Pozostałe pytania b,c,d,e wydają mi się bezpodstawne najwidoczniej nie do końca zrozumiałeś film.

brychol

Wiesz, film oglądałAm, jak myślę, z wystarczającą uwagą, by pojąć najważniejsze wątki, choć nie przeczę, że niektóre mnie usypiały. Nie wiem, może Ty oglądałeś uważniej i nic ci nie umknęło, ale filmweb jest między innymi po to, żeby rozmawiać o tym, co się obejrzało, więc nie wiem czemu mówisz, że moje pytania są bezpodstawne.

ocenił(a) film na 4
bruyante

Według mnie pytania są bardzo trafione i mam podobne odczucia odnośnie tego filmu. Miejscami brak spójności, brak logiki i nierozbudowane wątki. Początek ciekawy, a potem co raz gorzej :/ Raczej nie polecam, jest wiele ciekawszych pozycji s-f

ocenił(a) film na 6
Debesciak

Z tym samolotem to racja. Kto by to przeżył?? a tam ludzie sobie wysiadali niektórzy się palili żywcem...z tymi cyferkami to ciekawy motyw tylko...no właśnie nic z tego nie wynikło dalej
Poza tym ci kosmici...końcówka śmiechu warta:) Niech będzie6/10