Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143465
4,5 21 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

po obejrzeniu filmu. Bardzo lubię tego typu produkcje. Aktualnie tytuły, które nasuwają się na język to "Zdarzenie" i "Dzień w którym zatrzymała się Ziemia". Ten pierwszy taki sobie, ale drugi już bardzo dobry w wg mnie.

1. Zapowiedź
1.5. Dzień w którym zatrzymała się Ziemia
3. Zdarzenie

Widzę generalnie że tego typu filmy w Polsce mają bardzo niską notę. 6.7 dla Zapowiedzi moim zdaniem bardzo krzywdząca. Jeżeli znacie jakieś fajne tytuły tego typu dopisujcie, ale w miarę coś nowego.

Odnośnie samego filmu bardzo wciągający i nieprzewidywalny jak to thriller. Scena końcowa z ogniem NIESAMOWITA.

I teraz. Bardzo spodobało mi się nawiązanie do Biblii. Był "Prorok", byli "Aniołowie", było "Drzewo Życia". Tak z moich przemyśle - chrześcijanie i nie tylko nie wiedzą jak wygląda Bóg. Defacto Bóg to dla ludzi rzeczywiście może być wyższa forma życia z innej planety mądrzejsza od nas. Ja zrozumiałem ten film, że Ci kosmici jako Aniołowie od lat żyli na Ziemi. A ludzkość została stworzona tak jak było to pokazane w końcówce. Ale to już daleko idące wnioski.

Druga bardziej wymierny przekaz to pokazanie sił natury.Tak realnie, gdyby nie pole magnetyczne Ziemi nie było na niej Życia. Zresztą ileś lat temu jeden z takich rozbłysków słonecznych spowodował awarię sieci energetycznej w Qubecu i wyłącznie prądu na dobę, a zorze polarne zazwyczaj widziane tylko na dalekiej północy były widziane w USA.
Musi dbać o przyrodę, już powoli się buntuje przeciwko ludzkości. Jak dalej będziemy tak eksploatować i zanieczyszczać Planetę to jak w tym filmie nic nikogo nie uchroni.