PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119847}

Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143318
4,4 27 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

czy pojawienie sie kosmitów zawsze musi zepsuć film?:)

yuppie80

Najwyraźniej tak. ;)

ocenił(a) film na 8
Wojnaaa

W tym przypadku to byli aniołowie, a to czym przylecieli to koło Bożego rydwanu opisanego w ks: Ezechiela. Film był świetny lecz jego przesłanie było czytelne jedynie dla tych, co choć w nikłym stopniu znają PŚ.

Rahabiel

W takim razie zmieniam swą wypoweidź. Film był niezły do czasu pojawienia się aniołów w kole Bożego rydwanu ;) lol

ocenił(a) film na 7
Wojnaaa

mnie tam się podobał, kosmici zepsuli mi najnowszego indiane j. :(

ocenił(a) film na 8
drv4lu

To prawda. Mnie też to nie pasowało. W Indianie to byli prawdziwi kosmici. Odlecieli w UFO. Chociaż Spielberg nadmienia iż chodzi mu raczej o istoty pozawymiarowe. Tak się czasem zastanawiam czy ci wszyscy kosmici i oraz opowieści z tym związane to nie czasem jakieś ziemskie wizyty aniołów. Z drugiej jednak strony może być zupełnie odwrotnie. Ci wszyscy aniołowie i bogowie opisani w PŚ chodzący wówczas po Ziemi mogliby być tak naprawdę kosmicznymi przybyszami. Osobiście skłaniam się ku pierwszej z wymienionych opcji. Tej z aniołami. Wierzę że gdzieś tam istnieje Ktoś kto to wszystko zapprojektował. Byłoby fajnie gdyby to wszystko co nas otacza miało jakiś głębszy sens. Byle nie taki jak w końcówce Facetów w czerni.

użytkownik usunięty
yuppie80

niestety tak, szkoda, dwa dobre filmy dobrze nakręcają klimat, a tu nagle jep, kosmici wkraczają i koniec filmu, wszystko siada

ocenił(a) film na 4

ja się zaczęłam śmiać, gdy pod koniec przylecieil obcy :)

Fudi_

Aniołowie z koła bożego rydwanu !! ;)

ocenił(a) film na 9
Fudi_

jak coś to Jeźdźcy Apokalipsy, a dzieciaki to nowi Adam i Ewa

genialny film jeden z najlepszych końców świata

yuppie80

Taki świetny film, już szykowałem ładne 8 lub 9 a to co się stało na koniec te dziwne gwiazdki z ludzikami i... ach, szkoda gadać.

ocenił(a) film na 7
seamus

naciągana fabuła, próbuje wyciągnąć jakieś motto z tego filmu ale nie moge :P
film na wstępie miał plusa u mnie za aktorstwo Nicolasa, ale niestety nie wyszedł mu ten film, myśleli że od razu film będzie hitem jak Cage w nim wystąpi

ocenił(a) film na 8
MariuszW

Jakie gwiazdki i jacy kosmici. Ludzie nie znacie Ewangelii. Nie jestem dewotem i nie chcę wam truć Ale według PŚ w dniu sądu jak pisze w Mateusza nie pamiętam już którym w wersecie ,ale rozdziale 24 jedni mają zostać zabrani a inni pozostawieni. Te dzieci zostały zabrane. Zabrano też innych którzy według Boga zasłużyli. Cage był ateistą. Wyśmiewał wiarę i został pozostawiony. Większość została. Jego ojciec był Pastorem i też się nie załapał do Raju. Pewnie nagrzeszył. Te katastrofy to były znaki końca świata z Mateusza 24 w bodajże 3-6. A ci tz: kosmici to aniołowie. Serio do was nawijam. Końcowa sekwencja to opisana w 2 Piotra 3 wersecie 13 nowa ziemia. Pewnie na innej planecie. Taki nowy Raj. Nara

ocenił(a) film na 5
Rahabiel

Fajny i ciekawy film do momentu pojawienia się kosmitów, oni wszystko psują.

ocenił(a) film na 8
BLacksock

Gadał dziad do obrazu a obraz ani razu. Czytaj ze zrozumieniem stary. Nara.

ocenił(a) film na 9
BLacksock

nie kosmici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
budzdom93

Kosmici, aniołowie to błąd przekazu idącego przez pokolenia.

ocenił(a) film na 5
Rahabiel

Cage był ateistą? Nie pamiętam tego. Nie wyśmiewał wiary tylko przestał wierzyć. To dwie różne rzeczy.

ocenił(a) film na 8
Ktos_kto

Sorry. Stał się ateistą po śmierci żony. Wyśmiewał w sensie, twierdził że wszystko jest sumą przypadków. To wynikało z jego wykładu na uczelini. Przeciwstawił sobie dwie teorie. Planowego działania i przypadkowości. Na pytanie uczennicy w co wierzy wskazał na to drugie. Gdy syn skwitował jego słowa. Tato przecież ty nie wierzysz w Niebo, odpowiedział, To nie tak synu , ale jeżeli tobie to pomaga ( w sensie wiara w Niebo ) to nie ma sprawy. Odciął się też od religijnego ojca pastora. Gdy na nowo uwierzył było już za późno. Mimo że chciał iść z aniołami został jak wiekszość pozostawiony.

ocenił(a) film na 9
Rahabiel

Rahabiel - zajebiscie dobrze to rozkminiłeś, mało kto by na to wpadł, że to anioły i jeszcze poparł argumentami ( z początku też miałem wątpliwości).
i nie przejmuj się co gada ta banda trolli z gimnazjum, którzy na dobre się tu zadomowili, wiadomo o kim mowa; najpierw zniżą cię do swojego poziomu , a potem pokonają doświadczeniem:)
pozdro
film przyzwoity, można obejrzeć, jak dla mnie dużo lepszy niż ''dzień, w którym zatrzymała się ziemia",

ocenił(a) film na 9
Rahabiel

Apokalipse to ponoć Janek napisał !?

ocenił(a) film na 5
yuppie80

A czemu wszyscy myślą żę to kosmici lub aniołowie? Może jeszcze inne istoty?

ocenił(a) film na 8
Ktos_kto

Bo przylecieli w kole z ks. Ezechiela która jest w Biblii. A tam byli aniołowie.

ocenił(a) film na 5
Rahabiel

skąd wiesz?

ocenił(a) film na 8
Ktos_kto

Bo jak Cage z tą laseczką byli w chacie jej matki na tym leśnym odludziu to na ścianie wisiała kartka z obrazkiem wizji z ks. Ezechiela. Później gdy ta mała ją kolorowała wpadli na to że rozbłysk na słońcu rozwali planetę. Na kartce był Bóg a za nim świecąca blaskiem tarcza ( słońce ), pod nim natomiast, cztery koła o skrzyżowanych obręczach a po ich bokach istoty o czterech obliczach ( anioły.) Ezech 1: 4 - 28.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Na początku skłaniałam się ku pierwszemu wątkowi, a mianowicie: "czy pojawienie sie kosmitów zawsze musi zepsuć film?:)", ale teraz jestem pod wrażeniem poparcia faktów w filmie przykładem z Pisma Świętego. Przyznam się, że nie czytałam o końcu świata w w/w. Teraz dało mi to do myślenia.. Jednak fakt pozostaje faktem, że mogliby wprowadzić te istoty w delikatniejszy sposób, bo niby się przewijają w filmie, ale w innej postaci, a potem taki szok: wszystko na raz, że człowiek się gubi tak naprawdę.. można to było zrobić jeszcze inaczej, np. nie pokazywać wszystkiego, a dać widzowi do myślenia- wydaje mi się, że byłby lepszy efekt całości obrazu. Ale to tylko moje zdanie rzecz jasna :)

Wizja końca świata uważam, że została idealnie pokazana, jeśli chodzi zarówno o czynnik niszczący, jak i efekty.
A odnosząc się do jednej z wypowiedzi, to nie trzeba zdradzać końcówki, a wystarczy odnieść się do jednego z gatunków filmu, bo chyba dramat nie sugeruje szczęśliwego zakończenia dla wszystkich bohaterów..

ocenił(a) film na 8
hellishgirl

To pytanie trzeba by zadać twórcom filmu. Ja też uważam że film mógł być dużo lepszy i jeszcze bardziej widowiskowy. Ale i tak jak na 40 mil wyłożonej kasy to efekt był iscie piorunujący. Film wyglada mninimun na 100 mil. Dla porównania tacy Piraci z Karaibów - Na krańcu świata kosztowali 300 mil a wydają się być mniej efektowni od Skrzyni umarlaka na którą wydano nieco ponad 200. Widzisz finansowe dysproporcje w porównaniu z Zapowiedzią. To przepaść, która jednak na ekranie nie rzuca się aż tak bardzo w oczy. Film ten jest więc dowodem na to iż za stosunkowo niewielkie pieniadze można nakrecić coś tanio, w miarę madrze i widowiskowo. Innym świerzym przykładem jest Dystrykt 9, który to kosztował jeszcze mniej bo 30 mil. Wracajac jednak do Zapowiedzi, raz jeszcze zaznaczę przychylając sie do twojej opini. Mogło być nieco lepiej. jak dla mnie 7/10

ocenił(a) film na 7
yuppie80

Przesada z tymi ufolami, mogli sobie ich darowć.
Co do filmu to wszytko byłoby dla mnie ok gdyy nie ten koniec (sry ale nie lubię jak się film źle konczy, i to jeszcze w sposób,że cała powierzchnia Ziemi jest doszczętnie wyjałowiona przez promieniowanie słoneczne ;/

ocenił(a) film na 7
yuppie80

SPOJLERUJESZ!
Uważaj w następnych wypowiedziach i nie zdradzaj końcówki filmu w w początkowym tekście bez ostrzeżenia o spojlerze.

ocenił(a) film na 9
yuppie80

wczuwajcie się troche w film anie oglądacie dla straty czasu

ocenił(a) film na 10
yuppie80

Nie kosmitów jeśli uważnie oglądałbyś film to byś wiedział ze to anioły były , dziwnie pokazane ale jednak , w końcu na finale eden pokazali

ocenił(a) film na 9
nicolas39

..czujcie troche fabułe dobre filmy niosą jakiś przekaz, trzeba to zinterpretować jak książke , ruszczie troche łepetynami