PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119847}

Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 143318
4,4 27 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

właśnie wróciłem z kina i bardzo mi się podobało. Fabuła świetna, gra aktorka Cage'a też mi się podobała, muzyka miażdży, efekty specjalne też na wysokim poziomie. Trochę mnie irytowała gra 'Diany' i 'Caleba'. Końcówka też za bardzo sweetaśna, chociaż widok jak NY znika pod 'halnym' był przyjemny dla oka ;p

dałem 10/10 bo lubię podnosić średnią filmom, które dodaję do ulubionych ^^ ale tak na serio 8/10. Jeden z lepszych filmów Cage'a. Jego ostatnie familijne Skarby Narodów już mnie żenowały. Pokazała niezłą grę aktorską i tyle.

ocenił(a) film na 7
Lhikan

Ja właśnie też wróciłam z kina i film sam w sobie całkiem nie zły gdyby nie zepsuli go tym lądowaniem kosmitów itp Bo cała akcja z przepowiednią i próbą zapobiegania świetna. Ale przedobrzyli.

JARA

Dzięki za spojler bystra koleżanko ...... wszędzie jakieś tajemnice o karteczkach i cyferkach , ale już wiem że jednak kosmici , KURWA ! ehhh .... Odechciało mi się oglądać ...

ocenił(a) film na 7
Jogi7777

Nie przejmuj sie stary - Tez zanim obejrzalem dowiedzialem sie, ze sa kosmici, jednak nie stracilem zbyt wiele :). Uwierz mi - pomimo tej wiedzy smialo mozesz isc do kina ;). Tylko niech reka Boska Cie broni przed jakas pasciarska wersje cam !!!. Sceny z samolotem czy metrem po prostu trzeba zobaczyc w kinie.

Shagohad

Dzięki Shagohad, i tak pójdę do kina :) ale najpierw na Gran Torino, a później na kosmitów...Pozdro

JARA

Ja np. baaardzo żałuję, że nie przeczytałam Twojej wypowiedzi dzisiaj przed 22-gą. To uchroniłoby mnie przed pójściem na ten gniot. Nie cierpię ufo i cały film do tej fatalnej sceny z nimi byłby nawet dobry, ale tak koncertowo spieprzonego dobrego pomysłu w życiu nie widziałam. Uważam, że powinni uprzedzać o tym, że to nie thriller, tylko sci-fi, wielu ludziom oszczędziliby czasu i rozczarowań.

JARA

To nie byli kosmici tylko nasi Bogowie. Biblia i każda księga religijna niezaleźnie od wyznania jasno mówi że Bogowie przylatywali na ognistych czyli świecących rydwanach !

ocenił(a) film na 7
Lhikan

Również polecam! Film momentami śmieszny.. Dominujące motywy pedofilskie i mocne błędy i absurdalne pomysły to chyba jedyne wady.. No może jeszcze polskie tłumaczenie.. A tak to film kozacki! Trzyma w napięciu, dwa razy wzdryga (tzw. screemery).. Efekty średnie.. I ze trzy sceny szokujące.. Plus motyw 2012 i kosmitów tworzy genialny film na piątkowy wieczór.. POLECAM! Nie zniechęcajcie się (tak jak ja) komentarzami na filmwebie.. W kinie film dostaje dotatkowo 2pkt do oceny, gdyż efekty dźwiękowe to główny atut filmu!

Zakończę śmieszną sentencją z filmu.. Polskie tłumaczenie.. (na zewnątrz apokalipsa)"Uspokuj się, przecież to nie koniec świata"
^^ Warto iść do kina!!

hamtaroo

Ludzie do cholery, czy wy naprawdę nie wiecie, że przed spoilerem się ostrzega?! Wielkie dzięki. Niektórzy czytają komentarze by poznać OPINIĘ, a nie ZAKOŃCZENIE filmu.

ocenił(a) film na 7
Hagal

przepraszam... zapomniałem ;)

=spoiler=

ocenił(a) film na 9
Lhikan

Film jak dla mnie na 6/10. Ciekawie jest przedstawiona ta wizja końca świata. Efekty specialne 10/10!
Szczególnie gdy samolot spadał na autostrade i akcja w metrze!!

ocenił(a) film na 7
sixsixone

Ja bym ten film podzielił na dwie części i każdą ocenił oddzielnie.

Do climaxu film był mega. Ciężko znaleźć jakieś minusy. Genialne pomieszanie filmu akcji/grozy i thrillera.
Cage'a uwielbiam, choć wiem, że aktorsko daleko mu do największych. Tutaj pasuje wyśmienicie. Efekty specjalne - samolot i metro również mistrzostwo świata. 9/10

Ale niestety scenarzystom chyba nie starczyło weny. Stworzyli doskonałą zagadkę, tajemnicę, która pociąga widza i pobudza go do myślenia tylko o tym co widzi na ekranie. Rozwiązanie tak przewidywalne, kiczowate, wyświechtane i beznadziejne, że aż boli. Było mi autentycznie smutno jak to zobaczyłem.

Drugą stopę przestrzelili sobie samą końcówką. Co to miało być? Avatar w wersji mini? Próba pocieszenia widza, który zapewne siedzi i rozpacza? Cukierkowatość przyprawiająca o mdłości.

Na pewno cały scenarisz pisała ta sama osoba?

Biorąc pod uwagę jednak najważniejszą część filmu - zakończenie mimo mojego zachwytu nad początkiem mogę dać najwyżej 7.

Lhikan

Świetny, zgodzę się.

Ps. Też tak robię, gdy dodaję filmy do ulubionych ^^'.