Zatoka delfinów

The Cove
2009
7,9 7,7 tys. ocen
7,9 10 1 7739
8,7 6 krytyków
Zatoka delfinów
powrót do forum filmu Zatoka delfinów

Dzień dobry,
Dzisiaj obejrzałem dokument nakręcony w 2009 roku. Tak, dopiero po 5 latach go ujrzałem. No
niestety tak bywa, że rzeczy ważne często giną w gąszczu innych informacji.
Chciałbym powiedzieć jedno. Gdy miałem okazję iść do delfinarium, odmówiłem. Wtedy
zrobiłem to z prozaicznego powodu, po prostu coś mi nie grało, pływanie z delfinami w
zamknięciu ..

Teraz wiem więcej. Delfiny są ssakami, są bardzo inteligentnymi zwierzętami. Przez jaki czas
myślałem, to przecież ryby, je też jemy. Ale to coś więcej niż ryby, to ssaki. One rozumieją, one
pragną kontaktu. Istnieje wiele udokumentowanych spotkań człowieka w chwilach, gdy
potrzebował ich pomocy i pomogły. Czy ktoś na tratwie, czy ktoś kto spotkał rekina i delfin go
odciągnął. Dodam również jedno. O niezwykłości delfinów przekonałem się sam. W morzu
śródziemnym miałem okazję pływać z delfinem. Podpłynął on do mnie z dala od plaży, przy
skałkach, w zatoczce. Odpływał, podpływał, również pozwalał się dotykać. Po prostu się bawił ze
mną .. A teraz powiedźcie, kto się z wami bawi ? Ryby ? Nie .. Delfiny to coś więcej i bestialskie
ich zabijanie jest przerażające. I każdy kto mówi, że rybacy mają taki zawód, ogromnie się myli.
Oni to robią z chorej psychiki, ten naród już tak ma.

ocenił(a) film na 8
Hastia

Delfiny nie są zwykłymi zwierzętami, kto zadał sobie chociaż odrobinę trudu żeby to sprawdzić to potwierdzi. Delfinaria to jeden wielki koszmar... a ja Japończycy jak już sam napisałeś to chory kraj nie tylko w kwestii delfinów.

użytkownik usunięty
Hastia

Zgadzam się w stu procentach.
Pamiętajmy jednak, że nie tylko delfiny są inteligentnymi ssakami, które bestialsko morduje człowiek.

Przebywając w Polsce trudno działać na rzecz delfinów, ale pozostają nam krówki i świnki :)

Hastia

Delfiny to coś więcej niż ryby... hah co za zdanie. Dlaczego w ogóle porównujesz je do ryb, skoro to wodne ssaki?